Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
September priniesol príjemné prekvapenie. Tržby v maloobchode rástli ako už dávno nie
Zdielať na

September priniesol príjemné prekvapenie. Tržby v maloobchode rástli ako už dávno nie

BRATISLAVA / September priniesol príjemné prekvapenie. Tržby v maloobchode rástli ako už dávno nie. Dosiahnuť sa to podarilo aj napriek tomu, že počas spomínaného mesiaca boli dva sviatky a obchody boli zatvorené. V septembri však ešte vládla eufória z leta, v polovici októbra už prišla ľadová sprcha.

September v maloobchode milo prekvapil. Tržby rástli najrýchlejšie za posledné dva roky. "Ten nárast bol na úrovni 6 percent. V rámci Európskej únie sa Slováci v míňaní pri maloobchode dostali na tretiu priečku, na jej opačnom konci sa ocitli takí Bulhari, alebo Malťania. Tržby rástli skoro naprieč celým spektrom maloobchodu, ako to už ale býva všetko má svojich víťazov a porazených," vraví analytička Eva Sadovská. 

September mal svojich víťazov - boli nimi hypermarkety, kde bol nárast takmer o 9 percent. Za minulým rokom naopak zaostávali tržby pri predaji motorových vozidiel a veľký prepad zaznamenali stánkari a trhovníci, kde ten pokles bol až dvojciferný. 

Uvoľnená nálada po lete a stále vzdialená hrozba covidu zachránili aj reštaurácie, ubytovanie už nie. "Tam bol nárast na úrovni troch percent, čo sa týka ubytovania tam stále prepad 30 percent," dodala Sadovská. 

Dobrý september pocítili aj v sieti obchodov s hudobninami, kde už pred dvoma rokmi diverzifikovali a k sortimentu najmä na online pridali rôzny tovar od športovej výbavy až po elektrokolobežky.

Októbrové čísla ešte nevieme, ale september sa určite nezopakuje. môže za to najmä lockdown. "Najmä ten posledný týždeň pred plošným testovaním platili prísne pravidlá a v podstate zatvorili významnú časť malobochodu," uviedol analytik Ľubomír Koršnák. 

V týchto pandemických časoch zachraňujú všetkých, ktorých môžu, e-shopy. "Veľká časť zákazníkov sa presunula do online priestoru, je to taký fenomén roka," vyjadril sa riaditeľ siete Muziker ČR a SR Peter Síleš. Na základe vývoja pandémie ale predpovede analytikov nie sú optimistické. obchodníci sa napriek tomu spoliehajú na vianočné obdobie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy