Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko šetrí na pomoci svojim občanom, oproti ostatným krajinám únie až niekoľkonásobne
Zdielať na

Slovensko šetrí na pomoci svojim občanom, oproti ostatným krajinám únie až niekoľkonásobne

BRATISLAVA / Slovensko je v prípade pomoci ľudom a firmám druhé najlakomejšie v Európskej únii. Vyplýva to zo štúdie medzinárodného menového fondu, ktorý skúmal ohlásenú pomoc jednotlivých vlád v pomere k HDP krajiny. Pre porovnanie, napríklad susedné Česka dáva na pomoc dva krát viac. A kým mnohé krajiny už dávno zaslali žiadosti o finančnú pomoc do Bruselu, Slovensko ešte stále mnohé schémy iba pripravuje.

Slovensko zatiaľ dáva na ekonomickú pomoc počas pandemie iba 2,5% HDP. Z členských krajín unie pomáha menej už iba Rumunsko

Europoslanec Michal Šimečka hovorí: “Predovšetkým viacero európskych štátov a týka sa to Fínska, Dánska, Holandska a iných, dali oveľa skôr na tie najpostihnutiešie sektory. To znamená kultúra, turizmus, gastroprevádzky. To všetko čo my teraz iba dobiehame a iba teraz dávame tie schémy na stôl, to všetko sme mali mať už v apríli, máji, cez leto.

Podľa októbrovej štúdie medzinárodného menového fondu zaostávame v mnohých sektoroch. V susednom Česku napríklad automaticky preplácajú polovicu nájmov podnikateľom, ktorí museli zavrieť a zamestnancom preplácajú 100% mzdy do výšky 2000 eur.

Europoslanec Ivan Štefanec dodáva: “Len Česko dáva v porovnaní so Slovenskom dva krát viac a v Nemecku dokonca ide tri krát viac pre pomoc občanom a podnikateľom v čase krízy.

Diery v schéme pomoci otvorene priznáva aj predseda výboru pre európske záležitosti. A kým v mnohých štátoch už fungujú na plno, my ich stále ešte iba pripravujeme

Sa musíme zamyslieť aj nad tým ako rozchodíme pomoc tam, kde ju reálne najviac treba, lebo už to prvé kolo dokázalo, že tým najviac postihnutým sektorom tých peňazí chodí málo,” hovorí Tomáš Valášekm, predseda eurovýboru NR SR.

Europoslanec Peter Pollák vraví: “Po 12 rokoch drancovania našej ekonomiky si však dnes na všetko musíme požičať. Slovensko zvolilo preto cestu adresnej pomoci. Akákoľvek dotácia bude efektívna len vtedy, ak ochránime zdravie a životy ľudí.

Na druhej strane však niektorí europoslanci hovoria o aj tejto nízkej pomoci, ako o priveľmi zložitej a byrokratickej.

Sú štáty, kde to ide omnoho jednoduchšie, kde to ide napríklad bez toho, aby ste museli dokazovať tržby, aby ste museli platiť účtovníkov a dostanete ich flexibilne. Tzn. nie na konkrétnu mzdu, alebo na nájom, ale jednoducho na to čo uznáte za vhodné, tak je to napríklad v Českej republike,” povedal Michal Šimečka.

Otázka pomoci občanom, ktorým v pandémii výrazne poklesli príjmy, je kľúčovou spoločenskou témou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy