Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pre koronavírus preložili schôdzu NR SR, poslanci zasadnú až v novembri
Zdielať na

Pre koronavírus preložili schôdzu NR SR, poslanci zasadnú až v novembri

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pozitívny výsledok testu potvrdili u poslancov strany ĽSNS, OĽaNO, Sme rodina aj Smer-SD. Presný počet infikovaných aktuálne nevie ani kancelária Národnej rady SR. No už teraz je jasné, že októbrová schôdza Národnej rady SR tento týždeň pokračovať nebude.

Poslanecké grémium sa v utorok uznieslo, že schôdza bude pokračovať v utorok 3. novembra o 9:00. Informáciu potvrdil predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš.

​Väčšina poslancov absolvovala v piatok 23. októbra testovanie na ochorenie COVID-19 antigénovými testami po tom, ako predseda strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba na sociálnej sieti informoval, že bol pozitívne testovaný. Ochorenie hlásia v klube hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ĽSNS, Sme rodina a Smer-sociálna demokracia (Smer-SD).

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) na brífingu uviedol, že každý poslanecký klub sa mohol na grémiu vyjadriť k návrhu prerušiť schôdzu do budúceho utorka. „Mali možnosť vyjadriť sa aj nesúhlasne, takéto stanovisko sme však neobdržali," podotkol Grendel. Ak všetci poslanci dodržia karanténu, tak v utorok 3. novembra by ich malo byť podľa neho v pléne prítomných 76 a viac. V tejto v súvislosti budú zbierať informácie od poslaneckých klubov a v utorok pred začatím rokovacieho dňa bude opäť grémium.

Podľa Grendela platí aj v prípade verejných činiteľov lekárske tajomstvo, a preto poslanci nemusia predstúpiť pred verejnosť a informovať o svojom zdravotnom stave. „Ak sa dobrovoľne rozhodnú informovať, tak je to ich slobodná vôľa, pokiaľ nemajú záujem to medializovať, tak v zmysle zákona je potrebné rešpektovať ich rozhodnutie," vysvetlil. Reagoval tým na otázku, ako sa môže verejnosť dozvedieť informácie o zdravotnom stave poslancov.

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš doplnil, že v ich klube registrujú dvoch pozitívne testovaných na koronavírus.

Koronavírus sa šíri aj medzi poslancami

Po infikovaných poslancoch ĽSNS pribudol ďalší pozitívny v strane Sme rodina, aj v strane Smer. O koho ide ale prezradiť nechcú. Presný počet infikovaných aktuálne nevie ani kancelária Národnej rady SR. "Tento počet sa stále mení, vzhľadom na to, že poslanci, ktorí sa boli testovať v piatok a bol im vykázaný negatívny test a počas víkendu cítili nejaké príznaky, následne sa otestovali individuálne a bolo im vykázané, že sú Covid-19 pozitívni," uviedla hovorkyňa Kancelárie NR SR Michaela Jurcová.

V karanténe totiž skončil aj poslanecký klub strany Sme rodina a v tejto situácii sa ocitli aj poslanci strany Smer-SD. "Vzhľadom na skutočnosť, že bol potvrdený pozitívny prípad poslanca strany Smer- SD, avšak zatiaľ len z výsledkov antigénového testu, odporúčame poslaneckému klubu, aby poslanci ostali v preventívnej karanténe. Respektíve, aby sa podrobili testovaniu presnými testami," informoval Ján Mažgút, hovorca strany Smer-SD. 

Poslanci strany Hlas-SD sa testovali až v pondelok. Nie ale všetci. "Strana Hlas - SD víta preloženie schôdze. Viacerí poslanci sa boli testovať, testy im vyšli negatívne. Tí, čo sa testovať neboli, sa naďalej správajú zodpovedne a neohrozujú svoje okolie," informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. 

Z ostatných troch koaličných strán má pozitívneho poslanca len poslanecký klub OĽaNO. "Som taký slabý, že ledva stojím na nohách, je mi zima, bolí ma hlava, a necítim ani vône, ani chuť," opísal priebeh ochorenia Jozef Bubnár (OĽaNO).  "Situácia v klube OĽaNO je stabilizovaná. Akonáhle sme sa dozvedeli, že v klube Sme rodina je jeden pozitívny, sme súhlasili s tým, aby sa zasadnutie parlamentu posunulo o týždeň na utorok 3.11," potvrdil predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš. Karanténu absolvujú aj niektorí poslanci strany Za ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy