Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prevádzky upozorňujú na vládne Kocúrkovo, mnohým hrozí bankrot
Zdielať na

Prevádzky upozorňujú na vládne Kocúrkovo, mnohým hrozí bankrot

SLOVENSKO / Čiastočné zatvorenie ekonomiky a zákaz vychádzania narobili podnikateľom a obchodníkom ďalšie vrásky na čele. Vládne opatrenia im síce vyslovene neprikázali zatvoriť prevádzky, no vo väčšine prípadov ich zákazníci vlastne nemôžu navštíviť.

Mnohé zariadenia odkázané na príjmy od zákazníkov hlásia obrovské straty. O holú existenciu bojujú aj obchodníci, ktorí síce môžu mať otvorené dvere do prevádzok a vetrať v nich, no klientov by obsluhovať nemali.

Verným obrazom lockdownu je aj situácia na bratislavskej Obchodnej ulici, ktorá o tomto čase zvykne bývať plná nakupujúcich ľudí. "Zatiaľ som nemala žiadnu zákazníčku, ktorá by si prišla niečo popozerať a kúpiť. Vidím, že sú zodpovední ľudia," povedala majiteľka zlatníctva Katerina. 

Podobne sú na tom aj mnohé reštaurácie, ktoré nepredávajú cez okienko a nerobia rozvozy. Paradoxné je, že gastro prevádzky na jednej strane môžu mať otvorené, no aspoň najbližšie dva týždne do nich zákazníci vstúpiť nemôžu. "Tým pádom je to asi taký veľký otáznik pre všetkých, že na čo vlastne," skonštatovala hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny. 

Len v gastro biznise je bez ohľadu na avizovanú podporu ohrozených 10-tisíc pracovných miest a 60% podnikov uvažuje o ukončení podnikania. A to je stále v hre aj možnosť úplného lockdownu. "Tie straty sú naozaj obrovské, môžeme povedať, že je to tých 100 miliónov eur mesačne, ak nefungujú normálne," vysvetlila Koreny. "Poklesneme zase na 0 % z obratu, tým pádom žiadne tržby a budeme asi nútení prepúšťať zamestnancov," reagoval spolumajiteľ reštaurácie Arsene Becker. 

Vláda odrezala firmy od príjmov, pomoc je nedostatočná 

Boj o prežitie čaká aj viacero turistických zariadení na Liptove. Čiastočný lockdown negatívne ovplyvní napríklad aj ZOO na Liptove. Zvieratá sa totiž očividne vypnúť nedajú a vyžadujú si rovnakú starostlivosť každý deň. Najväčšiu časť nákladov pohltia najmä šelmy, a to doslova. „Denne nám zožerú cez 40 kg mäsa, čo ide značne do financií našej firmy,“ priblížil manažér prevádzky Adam Štiffel. 

ZOO denne na prevádzku minie stovky eur. Situácia je preto zúfalá a vláda bude musieť vymyslieť, ako pomôcť podnikateľom, ktorých odrezala od príjmov od svojich zákazníkov. „Zároveň ale musí myslieť na to, že každá pomoc bude v budúcnosti zaplatená novými daňami, novým dlhom, ktorý bude musieť zaplatiť nová generácia občanov,“ zhodnotil ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský. 

Spôsob odškodnenia počas aktuálneho lockdownu by mal oznámiť sám premiér Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy