Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Náročná služba v košickej nemocnici. Budúca mamička (19) odmietla dodržať opatrenia
Zdielať na

Náročná služba v košickej nemocnici. Budúca mamička (19) odmietla dodržať opatrenia

KOŠICE / Lekári z košickej pôrodnice majú za sebou nočnú službu, pri ktorej sa poriadne zapotili. A to kvôli 19-ročnej budúcej mamičke, ktorá odmietla dodržať opatrenia proti šíreniu koronavírusu počas jej príjmu do pôrodnice. Odmietla prosby lekárov a telefonicky sa kontaktovala s právnou zástupkyňou, ktorá ju v rozhodnutí podporila. Mladá študentka sa obávala aj toho, že jej dieťa po pôrode prevezú do 10-dňovej karantény. Celú konverzáciu uverejnila advokátka na svojom facebookovom profile.

"Ja si musím spraviť test a pokiaľ si ho nespravím, tak budem musieť rodiť ako nakazená," hovorí v nahrávke 19-ročná hospitalizovaná pacientka. Zvukový záznam, ktorý sa internetom šíril rýchlosťou blesku rozdelil ľudí na dva tábory. 

Mladá novorodička na gynekologickej ambulancii zásadne odmieta nielen antigénový rýchlotest, ale aj rúško, navyše so zdravotníckym personálom je ochotná komunikovať len prostredníctvom svojej advokátky. "Rúško si moja klientka nenasadí, ani počas pôrodu, ani potom, ani počas celého pobytu vo vašej nemocnici. Ak s tým máte problém, tak volajte políciu a dajte im kontakt na mňa a ja budem konať v mene mojej klientky, bodka," deleguje telefonicky informácie právnička Adriana Krajníková. 

Namiesto toho, aby sa zdravotníci venovali svojej práci, museli hodiny riešiť nečakané a pre nich aj nepochopiteľné rozhodnutie budúcej mamičky. "Považuje ochorenie Covid-19 za bežné ochorenie, z toho dôvodu odmietala nosiť rúško," vyjadrila sa hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Košiciach Monika Krišková. 

Advokátka sa neustále snažila komunikovať telefonicky s ošetrujúcim personálom a pritom mu nariaďovať podľa nej správne postupy. "Táto výzva skončila a budete sa správať podľa mojej výzvy," hovorila v telefóne právnička. 

Lekári sa však bránia a stoja si za svojim a tvrdia, že na oddelení musia chrániť nielen seba. "Pacientka v prípade, že by mala koronavírusovú infekciu, tak by určite mohla ohroziť všetky ostatné rodičky a ich deti a samozrejme aj personál a opakovanie vidíme, že práve personál je veľmi často infikovaný," potvrdzuje prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška. 

Advokátka: Pani doktorka, o Covid teste sa s ňou rozprávať nebudete. 

Doktorka: A prečo by som nemohla?

Advokátka: Lebo vám to hovorím Moja klientka sa správa podľa mojich pokynov, bodka. 

K incidentu sa vyjadrilo aj Ministerstvo zdravotníctva SR: 

Po zverejnení nahrávky prišla blesková reakcia z ministerstva spravodlivosti: "Šírenie dezinformácií o ochranných opatrenia týkajúcich sa pandémie je hrubo za hranicou správania, ktoré by sme od advokáta očakávali." Lekári napokon privolali políciu, aby odmietanie spolupracovať zdokumentovali. Jej advokátka bola podľa nahrávky aj proti tomu, aby pôrod a zdravotnícky personál vykonával pôrod v ochranných oblekoch. "Takéto správanie považuje ministerka spravodlivosti za odsúdeniahodné, od advokáta sa všeobecne očakáva rešpektovanie práva a správanie sa takým spôsobom, ktorým by mal byť vzorom pre ostatných," dodal hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. 

"Zreteľne zaznela informácia, že bude pacientka v izolácii aj s dieťaťom, kde jej bude poskytnutá starostlivosť," uviedla Monika Krišková. Nahrávku zaznamenali aj v Slovenskej advokátskej komore, ktorá sa dištancuje od medializovaného konania advokátky ohrozujúce poskytovanie zdravotníckej starostlivosti. "V prípade, že vec bude predmetom trestného konania, tak môže advokátska komora pozastaviť výkon advokácie," potvrdila hovorkyňa komory Alexandra Donevová.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy