Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Heger hovorí o výstavbe národného kongresového centra, existenčné problémy hotelierov ale prehliada
Zdielať na

Heger hovorí o výstavbe národného kongresového centra, existenčné problémy hotelierov ale prehliada

BRATISLAVA / V časoch, keď pre prijaté korona-opatrenia na Slovensku hrozí zánik mestských hotelov, chce vláda rozvíjať takzvanú kongresovú turistiku. Na svojom poslednom zasadnutí totiž prijala dokument, na základe ktorého chce podporiť výstavbu nového veľkého kongresového centra. Tu sa však ozývajú hotelieri, podľa ktorých by vláda mala skôr riešiť ich existenčné problémy.

Heger hovorí v tomto čase, kedy má vláda plné ruky so zmierňovaním dopadov koronakrízy, o kongresovej turistike. "Je to taký svetový trend, ktorý prináša pre ekonomiku veľmi zaujímavé príjmy," uviedol minister financií Eduard Heger (OĽaNO). 

Vláda prijala dokument, ktorým, chce takýto druh turistického ruchu na Slovensku rozvíjať. Nechala si vyhotoviť plán uskutočniteľnosti výstavby národného kongresového centra. Ide o veľký balík peňazí. Ráta sa s dotáciou v desiatkach miliónov eur. "Teší nás záujem o túto tému, musíme si povedať, že áno, kongresový cestový ruch je na Slovensku či už v plienkach, alebo dlhodobo zanedbaný," vyjadril sa Heger. 

Hotely sú kvôli opatreniam vlády na pokraji krachu 

Konferencie, eventy či veľké spoločenské podujatia. Ešte donedávna tvorili podstatné príjmy mestských hotelov na Slovensku. No práve hotely sú dnes pre korona-opatrenia na pokraji krachu a hrozia zatvorením. "V našich hoteloch sú veľké konferenčné centrá a tržby z konferenčnej turistiky tvoria v našich hoteloch 1/3 a v niektorých hoteloch aj 1/2 našich tržieb," reagoval prevádzkový riaditeľ siete BHP Rudolf Križan. 

Hotelieri upozorňujú ministra, že ak chce kongresovú turistiku rozvíjať, mal by najprv zachrániť tú, ktorá tu už je, ale má vážne problémy. Hrozí prepúšťanie. "Do konca roka by to mohlo byť až 36-tisíc ľudí, ktorí o prácu prídu," poznamenal ešte koncom septembra predseda Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. 

"Ja sa pýtam, kto budem robiť služby pre to kongresové centrum a kto bude servisovať tú ďalšiu infraštruktúru, ktorá je naviazaná na kongresovú turistiku, a to sú hlavne hotely," podotkol ešte koncom septembra prezident Bratislavskej hotelovej asociácie Robert Ďurica.

S hoteliermi nikto nekomunikuje a avizované balíčky záchrany neprichádzajú 

Hoteliéri tvrdia, že avizované balíčky záchrany neprichádzajú a nikto s nimi nekomunikuje. "S reštrikčnými opatreniami by mali ísť ruka v ruke aj kompenzačné opatrenia, a to sa bohužiaľ absolútne nedeje," okomentoval situáciu Ďurica.

"Ja teda mám úplne inú informáciu. Neviem, odkiaľ ju máte vy, nechcem vyvrátiť vašu informáciu, ale informácie, ktoré mám ja, tak tá intenzívna komunikácia sa tu deje," argumentuje Heger. 

"My sme naše požiadavky a návrhy dali na papier, niekoľkokrát sme ich poslali na príslušné rezorty, čo bolo zhruba pred dvomi týždňami. Zatiaľ nemáme nejakú spätnú väzbu," upozornil Harbuľák. 

Kažimír je pesimistickejší ako Heger. NBS avizuje ešte väčší prepad, padnú aj mzdy. Viac už Richard Juriš

Súvisiace články

Najčítanejšie správy