Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Boj o eurofondy pokračuje. Ministerka Remišová predstavila 5 cieľov, na ktoré sa chce zamerať
Zdielať na

Boj o eurofondy pokračuje. Ministerka Remišová predstavila 5 cieľov, na ktoré sa chce zamerať

BRATISLAVA / Slovensko sa chystá na príjem rekordnej sumy z eurofondov. V nasledujúcom desaťročí by malo mať Slovensko možnosť čerpať takmer 13 miliárd eur. Navyše Slovensko získa ďalšie miliardy z fondu obnovy, ktorý únia založila pre ekonomickú krízu spôsobenú pandémiou. Ministerka investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová ohlásila, že v nasledujúcom programovom období sa Slovensko zameria na päť cieľov.

Ministerka Veronika Remišová sa chce v nasledujúcom programovom období sa Slovensko zameria na päť cieľov, na základe ktorých budeme chcieť peniaze čerpať na dobudovanie základnej dopravnej infraštruktúry, na pokrytie internetom a digitalizáciu, zelené riešenia na zlepšenie životného prostredia, ktoré sú pre úniu prioritou. Na vedu a výskum. Tiež na zmeny na pracovnom trhu, keďže robotizáciou sú podľa ministerky ohrozené dve tretiny aktuálnych pracovných pozícii. Peniaze tiež majú putovať do regiónov.

"Ako vláda sme nastúpili v mimoriadne ťažkom období bezprecedentnej zdravotnej a ekonomickej krízy, ktorej čelí celý svet. No zároveň máme pred sebou jedinečnú výzvu, ktorá sa už tak skoro nezopakuje. Začíname písať príbeh budúcnosti a zásadnej modernizácie Slovenska pre 21. storočie. V mojom rezorte pripravujeme strategický investičný plán Slovenska, kde plánujeme investovať takmer 13 miliárd eur. Urobím všetko preto, aby sme tieto peniaze použili zmysluplne, transparentne a efektívne," vyhlásila Veronika Remišová

Bývalý vicepremiér Richard Raši však tvrdí, že Remišovej ministerstvo nezaložili v súlade so zákonom, čo však ministerka poprela. Slovensko tiež môže rátať s ďalšími miliardami z fondu obnovy. "Na roky 2021-2027 dostane Slovensko podľa aktuálnych odhadov 12,9 miliardy eur. Je preto maximálne dôležité, aby investície, na ktoré ich použijeme, boli výsledkom vzájomnej diskusie a priniesli nám všetkým zásadný posun v udržateľnom rozvoji a znižovaní rozdielov voči najrozvinutejším krajinám sveta," pokračovala vicepremiérka. Diskusiu k návrhu strategického plánu so sociálno-ekonomickými partnermi ale aj širokou verejnosťou vicepremiérka začne už tento mesiac.

Opozícia kritizuje, že sa o pláne obnovy a prerozdelení peňazí sa napriek prísľubu premiéra diskutuje za zatvorenými dverami. "Do finalizácie plánu máme dostatok času na konzultácie s verejnosťou a informovanie o novom pláne tak, aby sme dokázali čo najlepšie využiť príležitosť a posunúť Slovensko o generáciu dopredu. Zároveň umožňujeme jednotlivým subjektom pracovať na zmysluplných projektoch a poriadne sa na ich realizáciu pripraviť," dodala Veronika Remišová. Reálne tak príde k čerpaniu prvých financií z nových eurofondov na prelome rokov 2021 a 2022. Dovtedy budeme riešiť efektívne dočerpanie fondov z obdobia 2014-2020

Súvisiace články

Najčítanejšie správy