Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Európsky mega balík pomoci má veľký potenciál. Nie iba na ekonomický rast, ale aj na veľké škody
Zdielať na

Európsky mega balík pomoci má veľký potenciál. Nie iba na ekonomický rast, ale aj na veľké škody

EÚ/SLOVENSKO / Mega fond európskych miliárd má veľký potenciál. Žiaľ, nie iba na ekonomický rast, ale aj na veľké škody. Upozorňujú na to viacerí analytici, ale aj europoslanci či politici. Balík 750 miliárd eur totiž bude pôžička, ktorú štáty budú musieť vrátiť. Slovensko má pritom miliardové resty ešte z bývalých európskych programov. Fond je zároveň riziko pre krajiny, ktoré mali problémy i bez koronakrízy.

Slovensko bude mať k dispozícii miliardy. Vyčerpať ich ale efektívne bude veľký problém. Nie len to. Pred euforickým míňaním miliárd varuje šetrná štvorka - Švédsko, Dánsko, Holandsko a Rakúsko, z ktorých si po prílete uťahoval Igor Matovič. "Žgrloši, ako sme ich nazývali my," poznamenal Matovič. 

Žgrloši majú však oveľa výkonnejšie a vyspelejšie ekonomiky ako ktokoľvek iný. Vrátane nás. 750 miliárd eur sa jednoducho nevykúzli."Čo znamená buď dlh, alebo zhoršenie kvality meny," vysvetlil analytik INESS Martin Vlachynský. 

Splácať budú ďalšie generácie 

Vzniknú aj rôzne nové dane, ktoré budú platiť firmy, ktoré by peniaze mohli investovať inde. Okrem toho si miliardy únia požičia a raz ich budú splácať ďalšie generácie. Riziká vníma aj minister hospodárstva a upozorňuje, že nie je optimálne požičiavať nové, keď nemáme dočerpané staré. "Rozumné je najprv minúť, potom, ak by nestačilo, tak čerpať," poznamenal. 

Ekonómovia sú ale skeptickí, kedže projekty máme do Bruselu zaslať už do 15. októbra. Predstava, že do roku 2023 slovenskí politici vymyslia náhradu za automobilky či oceliarne je podľa nich scestná. Obávajú sa presne opačného scenáru. "Eminentný záujem politikov rýchlo a akokoľvek ich minúť môže mať negatívny dopad," upozornil Martin Vlachynský. 

Opatrní sú aj europoslanci 

Viac opatrní ako euforickí sú aj mnohí europoslanci. "Keď nebude rast, tak nebudú z čoho financovať a nebudeme mať z čoho financovať ten dlh," uviedol europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, Európski konzervatívci a reformisti). 

Únia sa ale rozhodla ísť smerom mega balíku záchrany. "Pre porovnanie, šesťnásobok Marshallovho plánu, ktorý postavil na nohy západnú Európu, preto si myslím, že to spoločné financovanie je dobrou správou," odpovedal europoslanec Ivan Štefanec (Ivan Štefanec, Európska ľudová strana). 

V rámci Slovenska je predstava Igora Matoviča dobudovať kanalizáciu a niekoľko dobrých nemocníc, čo určite v roku 2020 neuškodí.

Potrebujeme najmä reformovať 

Aby sme sa ale posunuli, potrebujeme najmä toto. "Reforma justície, reforma školstva," vyhlásila Veronika Remišová (Za ľudí), podpredsedníčka vlády Slovenskej republiky a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Inak to budú veľmi draho a zbytočne požičané peniaze, aj keď na prvý pohľad vábivé a s nízkym úrokom.

Z montážnej dielne Európy sa môže stať čierna diera. Slovenský priemysel potrebuje finančnú injekciu, inak prídu ľudia o prácu. Viac už Michal Rybanský: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy