Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Cudzinecká polícia prekazila manželský život na Slovensku, vystavila stopku ďalšiemu cudzincovi
Zdielať na

Cudzinecká polícia prekazila manželský život na Slovensku, vystavila stopku ďalšiemu cudzincovi

BRATISLAVA / Cudzinecká polícia dala definitívnu stopku ďalšiemu cudzincovi, tentoraz z Tunisu. Tým zmarila aj jeho manželský život so Slovenkou v našej krajine. Konanie polície ostro odsúdila ombudsmanka. Podľa nej ide o porušenie práv Tunisana a o krok v rozpore s ústavou.

"No, je to stále cele zlé a rodina stále ostáva odstavená. Je to ťažké. Nemajú jeden jediný dôkaz, prečo môj muž tu nesmie byť," reagovala manželka Tunisana Alena. 

"K porušeniu jeho práv došlo z dôvodu, že správne orgány ho neoboznámili v namietaných rozhodnutiach s podstatou písomnosti SIS, ktorá bola podkladom pre zrušenie trvalého pobytu. Takýto postup je v rozpore s Ústavou SR," skonštatovala Michaela Pavelková, hovorkyňa Kancelárie verejného ochrancu práv. 

O tom, že má pokračovať manželstvo Aleny s Tunisanom na Slovensku, rozhodol aj Najvyšší súd SR. Cudzinecká polícia na základe rozsudku trvalý pobyt tomuto cudzincovi aj udelila. Extrémne rýchlo, za tri dni ho ale zrušila a začala nové konanie. 

Rozhodnutie je už právoplatné

Tunisan, ktorý doteraz ešte nevstúpil ani na pôdu Európy, bol zo Slovenska administratívne vyhostený."Dňa 18.11.2019 bolo na OCP PZ doručené stanovisko spravodajskej služby, že nesúhlasí s udelením pobytu pre uvedeného cudzinca," povedala ešte 5. marca Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia policajného zboru.

Dôvod ale SIS ani polícia neuviedli, a to ombudsmanka kritizuje."Preskúmavaním podnetu zistila, že podávateľovi v správnom konaní nebola známa ani podstata vyjadrení SIS a takýmto konaním bol porušený princíp právneho štátu, obsiahnutý v ústave," argumentuje kancelária ombudsmanky. 

Z toho podľa nej vyplývajú ďalšie porušenia základných práv Tunisana."Konkrétne práva na súdnu a inú právnu ochranu, práva účastníka konania na vyjadrenie sa k všetkým vykonávaným dôkazom a práva na účinný opravný prostriedok podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd," upresnila Pavelková. 

Cudzinecká polícia ale trvá na svojom rozhodnutí. "Správny orgán zistil informácie, ktoré odôvodňujú zrušenie trvalého pobytu, a preto rozhodol o jeho zrušení," informoval hovorca Prezídia PZ SR Michal Slivka. 

"Vzhľadom na to, že už existuje súdne rozhodnutie ústavného sudu, že musí byť to rozhodnutie preskúmateľné, tak dávam tomu veľkú šancu, že by ten človek uspel aj v konaní pred súdom. V tomto ja vidím veľký problém, že polícia nereflektuje na takéto rozhodnutie, ktoré tu máme," poznamenal advokát Milan Ficek. 

Na spoločný život čakajú štvrtý rok

Pani Alena je z tejto situácie zúfalá. Na spoločný život so svojim manželom už čaká štvrtý rok. Zvažuje preto opustiť Slovensko a s dvoma deťmi odísť do Tunisu.

Pred mesiacom už ale podala aj žalobu na súd. "Pretože chceme byť spolu. Takže táto možnosť tu stále je. Už robíme potrebné opatrenia, aby sme mohli ihneď vycestovať z krajiny, ktorá nás nechce," povedala Alena. 

Cez východnú hranicu prepašovala desiatky cudzincov. Obvineniu čelí 35-ročná policajtka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy