Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sporenie pre deti. Aké sú možnosti a kedy začať?
Zdielať na

Sporenie pre deti. Aké sú možnosti a kedy začať?

Zdroj: gettyimages

INZERCIA /  Ak už malú ratolesť máte, sami najlepšie viete, ako rýchlo rastie. Ak sa na príchod drobca ešte len pripravujete, verte, že tie reči o tom, ako deti strašne rýchlo rastú, nie sú len klišé, ale fakt. My, čo sme si tým už prešli, o tom vieme svoje. Ani sme sa nenazdali a naše deti maturujú. Zisťujeme, že sporenie pre deti, ktoré sme pred rokmi založili, malo veľký význam.

V dnešnom článku sa dočítate:

• prečo založiť sporenie pre deti
• kedy začať s detským sporením
• aké sú možnosti sporenia pre deti

Dobre nastavené sporenie pre deti chráni rodinný rozpočet pred veľkými výdavkami

Sporením si vytvárate finančnú rezervu. Buď na plánované výdavky alebo na tie neplánované, ktoré vzniknú za nepredvídateľných a častokrát nepríjemných okolností. V dnešnom článku sa budeme venovať tým príjemnejším – plánovaným výdavkom.

Cieľ detského sporenia je presne taký istý ako aj pri iných sporeniach. Postupným odkladaním si určitej sumy, ktorá príliš nezaťažuje náš rodinný rozpočet, šetríme na veľký výdavok v budúcnosti. Presne tak ako keď si šetríme na auto, dovolenku či rekonštrukciu bývania.

V prípade sporenia pre deti ide najmä o tieto ciele:

  • Sporenie na štúdium

Dnes je veľmi ťažké odhadnúť, či bude naše školstvo - najmä to vysokoškolské, o 10 či 20 rokov bezplatné. Je pravdepodobné, že tomu tak nebude. Okrem toho, rastie tiež záujem o štúdium v zahraničí a to nielen na univerzitách, ale už aj na prestížnych stredných školách. Umožniť takéto štúdium svojmu dieťaťu je finančne náročné.

  • Sporenie na prvé auto

Snom snáď každého tínedžera je mať svoje vlastné auto. Ak uznáte za vhodné, nasporené peniaze môžete použiť kľudne aj na kúpu jeho prvého štvornohého tátoša. Kľudne ako darček k osemnástke.

  • Sporenie na osamostatnenie sa

Ani sa nenazdáte a váš malý princ či malá princezná vám oznámia termín svadby. Alebo sa len rozhodnú vyletieť z rodičovského hniezda a začať svoj vlastný život. Pomôcť im v tom finančne je jednou z našich nepísaných povinností.

  • Sporenie na bežné výdavky

Toto je samostatná kategória. Nie je to sporenie na niečo konkrétne, skôr sa to dá označiť ako vytváranie finančnej rezervy na bežné výdavky. Čím budú deti staršie, tým budú narastať aj ich finančné potreby. Krúžky, šport, školské výlety, vreckové, mobily, počítače... Aj toto je v prípade potreby možné financovať z nasporených peňazí.

Detské sporenie založte čím skôr

Jednoznačne platí, že čím skôr sporenie pre deti založíte, tým viac mu budete môcť v budúcnosti dať. Je faktom, že pri narodení dieťaťa budete mať množstvo výdavkov a je možné, že na sporenie vám veľa neostane. Je však potrebné povedať, že sporiť môžete začať aj s malými sumami. Verte, najdôležitejšie je začať.

Z dlhodobého hľadiska je najvýhodnejším sporením investovanie

Existuje niekoľko možností sporenia pre deti.

Najmä v minulosti bolo obľúbené stavebné sporenie. Jeho význam však výrazne klesol v porovnaní so situáciou, ktorá bola pred 10 a viac rokmi kvôli neustále sa sprísňujúcim podmienkam pre získanie štátnej prémie či pre využitie nasporenej sumy.

Ďalšou možnosťou je sporenie na sporiacom účte. Jeho výhodou je flexibilita. Nastaviť si môžete:

- pevnú sumu, ktorá bude pravidelne odchádzať trvalým príkazom na sporiaci účet z vášho bežného účtu
- percento z každej realizovanej platby
- zaokrúhlenie každej realizovanej platby
- pevnú sumu po zrealizovaní akejkoľvek transakcie

Jednoznačne najvýhodnejšou formou sporenia je investovanie. V mBank môžete investovať už od sumy 15 € mesačne. Aj takáto, na pohľad nízka, suma pravidelného vkladu vám o pár rokov môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Pravidelné investovanie je zároveň optimálnym spôsobom ako získať nadpriemerné výnosy pri výrazne nižšej miere rizika spojeného s investovaním.

Sporenie pre deti je spravidla dlhodobá záležitosť, väčšinou im sporíme 15 a viac rokov. Vhodne zvolený investičný produkt dokáže naplniť ciele, pre ktoré bolo detské sporenie založené, podstatne efektívnejšie ako ktorákoľvek iná forma sporenia. Medzi najobľúbenejšie spôsoby investovania patrí investovanie do podielových fondov. Nakoľko sa vyznačujú výbornou likviditou, sú tiež vhodným spôsobom, ako vytvárať finančnú rezervu pre neočakávané výdavky.

Najčítanejšie správy