Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odzvoní bankovému odvodu? Dohoda s vládou by mala padnúť už najbližšie dni
Zdielať na

Odzvoní bankovému odvodu? Dohoda s vládou by mala padnúť už najbližšie dni

BRATISLAVA / Bankovému odvodu s najväčšou pravdepodobnosťou zvoní umieráčik. Od budúceho roka by sa táto daň mala stať minulosťou a finančným domom sa začne dýchať opäť o niečo ľahšie. Zdá sa však, že to nebude zadarmo. Banky budú totiž musieť podporovať niektoré významné projekty. Dohodu s vládou by mohli podpísať už tento týždeň.

Bankový odvod je jeden z hlavných dôvodov, pre ktoré sa viaceré banky ku koncu roka môžu dostať do finančných problémov. "Zdravá ekonomika sa rovná zdravé banky a opačne, to znamená, že aj záujem štátu by mal byť udržať zdravý a rozumne ziskový bankový sektor," vyjadril sa riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik. V porovnaní so zahraničím je náš bankový odvod podstatne vyšší a preto je načase prehodnotiť ho. Čím viac zdrojov totiž finančné domy budú mať, tým viac úverov budú môcť poskytovať.

"Loptička je momentálne na strane vlády. Nateraz však platí, že kým nie je dohodnuté a podpísané všetko, tak nie je vlastne dohodnuté nič," vyhlásil minister financií Eduard Heger. "Keď sa pozrieme na ziskovosť slovenských bánk v porovnaní so ziskovosťou maďarských alebo českých bánk, tak zistíme, že slovenské bankovníctvo je výrazne menej ziskové," poznamenal Ovčarik. Zdá sa, že dohoda o zrušení odvodu je na spadnutie a ušetrené stámilióny potečú späť do ekonomiky.  "Peniaze by mali byť použité na podporu bankového sektora, čo v konečnom dôsledku pomôže aj ekonomike, či už to bude snaha dostať do ekonomiky viac peňazí, aby banky viac financovali, alebo niečo podobné," povedal generálny riaditeľ Poštovej banky Andrej Zaťko.

Žalobám voči štátu na jednej a plateniu do štátnej pokladnice na druhej strane by mohol byť už čoskoro koniec. Napriek tomu, že štát a banky sa zbavia zbytočných tiarch, ekonomike a ľuďom zrejme tento krok príliš veľké zmeny neprinesie. "Tie peniaze existujú aj tak len účtovne, krajina si ich musí požičať, čiže z tohto pohľadu sa o veľkú zmenu nejedná," vysvetlil ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský.

Otázne je, či klesnú aspoň poplatky za služby, ktoré v niektorých bankách rástli aj v dôsledku zvýšeného odvodu. Nové riziká súvisiace s koronakrízou, vrátane nesplácania úverov, však tento krok môžu zabrzdiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy