Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sanitárny deň môže byť aj inokedy, nielen v nedeľu, vravia kritici, Igor Matovič by najradšej nechal obchody v nedeľu zatvorené
Zdielať na

Sanitárny deň môže byť aj inokedy, nielen v nedeľu, vravia kritici, Igor Matovič by najradšej nechal obchody v nedeľu zatvorené

BRATISLAVA / Nakúpime či nenakúpime to, čo potrebujeme aj v nedeľu... Hamletovská otázka stále trápi koalíciu, ktorá sa dnes s problémom pasovala aj v Národnej rade. Hoci bol návrh kotlebovcov od začiatku odsúdený na neúspech, stále nie je isté, že Richard Sulík boj o otvorené obchody v nedeľu vyhral.

"Môže mať niekto rád teplé rožky, ale rozhodujú odborníci," povedal dnes na tlačovej konferencii o rozhodnutiach epidemiológov premiér Igor Matovič. A odborníci rozhodli: v nedeľu nás do obdchodov ešte stále nepustia. Z hygienických dôvodov. Ide totiž o sanitárny deň.

"Úzus konzília bol taký, že v súčasnosti ešte treba tento sanitárny deň ponechať," dodal hlavný hygienik Ján Mikas. Sulíkovci ale tak trochu počítali s tým, že po skončení núdzového stavu, teda po 15. júni, by sme v nedeľu opäť mohli nakupovať - či už teplé rožky alebo niečo iné. "Potom opäť bude nedeľný predaj," povedal Richard Sulík. Na otázku, na ako dlho, odpovedal: "No na furt."

Alebo kým koalícia po dohode maloobchodné úpredajne definitívne nezavrie. Sulíkovci nesúhlasia a tak si v nedeľu budete môcť nakúpiť. Otázka ale znie dokedy, koaliční predstavitelia totiž hľadajú chodníčky, ako nedeľný predaj obmedziť. "Si myslím, že by sme mohli ísť na ten rakúsky a nemecký model," hovorí minister práce Milan Krajniak. "Čiže tie veľkoplošné nákupné a obchodné centrá by boli zavreté, ale menšie obchodíky, kultúrne a zábavné inštitúcie, gastro a múzeá by boli otvorené."

"Z dva milióny päťdesiat tisíc ľudí pracuje v nedeľu len 2,5 percenta v maaloobchode a to len jedenkrát do mesiaca," hovorí Jarmila Halgašová, poslankyňa SaS. "88 percent zamestnancov maloobchodu je za zatvorené prevádzky. Ja by som ich zavrel hneď v nedeľu, aj natrvalo," kontruje premiér Matovič. "Zároveň si ctím koaličnú dohodu, že kým nie sme dohodnutí všetci štyriua, tak platí súčaasný stav."

Na stôl sa ale dostáva návrh akejsi výhrady vo svedomí, kedy by si napríklad predavačka v maloobchode mohla povedať, že v nedeľu jednoducho pracovať nebude. "Môj osobný názor? že to je potemkinova dedina," hovorí Igor Matovič. "Dať predavačke v obchode, v čase keď rastie nezamestnanosť akože "výhradu vo svedomí," že môže prísť za svojím majiteľom predajne, za tým, kto ju platí, že ona si uplatňuje výhradu vo svedomí, že ona v nedeľu nepríde do roboty, tak majiteľ predajne jej povie: arrivederci. Je tam dosť ďalších ľudí."

"No som za to, aby sme mali vecnú, konštruktívnu debatu k výhrade vo svedomí a ak to vieme rozumne napísať do zákona, tak takéto niečo si viem predstaviť, že podporíme. Len tam tie detaily hrajú veľkú rolu," povedal Richard Sulík.

Minister Krajniak vraví, že "z hľadiska fungovania ekonomiky by bol vhodný kompromis, že štátne sviatky, ktoré pripadnú uprostred týždňa, tam by mohli byť otvorené aj tie veľké nákupné centrá." SaS ale zákazu nedeľného zákazu predaja nehovorí definitívne nie, koaličným paartnerom ale odkazujú: prosíme si exaktné dáta. Koalícia by teda už zajtra mala zrejme odmietnuť kotlebovvský návrh zákazu malopredaja v nedeľu a v najbližších mesiacoch prísť s návrhom vlastným.    

Téma zákazu nedeľného predaja nemizne ani napriek upadajúcej ekonomike v časoch koronakrízy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy