Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
NAKA čistí rady mestských policajtov. Dve osoby obvinili z korupcie v Humennom
Zdielať na

NAKA čistí rady mestských policajtov. Dve osoby obvinili z korupcie v Humennom

HUMENNÉ / Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v súvislosti s výberom mestských policajtov v Humennom dve osoby z korupcie. Išlo o akciu s krycím názvom STAR.

Ako informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka, osoba V. K. čelí konkrétne obvineniu zo zločinu prijímania úplatku a M. Z. z prečinu podplácania. „V. K. bol zadržaný a v jeho prípade prebiehajú ďalšie úkony. M. Z. bude bezodkladne predvolaný na výsluch obvineného,“ povedal Slivka.

Podľa informácií televízie JOJ z prostredia vyšetrovania funkcionára odviedli priamo z kancelárie s putami na rukách. 

"Musíme rešpektovať prezumpciu neviny, ale budeme sa jednoznačne stavať proti korupcii v našom meste," reagoval primátor Miloš Meričko. 

Nových mestských policajtov v Humennom mala vyberať komisia zriadená primátorom, jeden z členov však podľa polície zvolil „svojskú“ metódu výberu. „Rozhodovať sa nemal v kolektívnom orgáne, ale na parkovisku pri ‚osobnom‘ pohovore medzi štyrmi očami. Od jedného z uchádzačov mal žiadať 1 200 eur. Nešlo pritom o poplatok za konanie, ale o úplatok. Ten mu mal byť následne odovzdaný v obálke pred budovou Mestskej polície,“ povedal Slivka.

Z funkcie odíde, no v polícii ostane

Podobne podľa neho obvinený postupoval aj v prípade ďalšieho uchádzača, no priamo v budove vo svojej kancelárii, kde mal od neho vypýtať dvetisíc eur. "Bude odvolaný z funkcie a stane sa radovým policajtom vzhľadom na to, že zákon o obecnej polícii nepozná inštitút postavenia mimo služby," uviedol primátor mesta. 

A obvineniu čelí aj osoba, ktorá úplatok dávala. Z uchádzača je už teraz radový mestský policajt. Zmluvu má na dobu určitú do konca tohto roka. "Je radový policajt, kým nebude uzavreté vyšetrovanie, ostáva na svojom mieste," vysvetlil primátor. 

Jednému z obvinených hrozí až 12-ročný trest

V prípade dokázania viny hrozí obvineným za zločin prijímania úplatku trest odňatia slobody na päť až 12 rokov, za prečin podplácania šesť mesiacov až tri roky.

"Policajti, sudcovia, prokurátori sú obvinení, malo by nastať zamyslenie spoločnosti, že kam to vlastne smerujeme," odkázal prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií SR Ján Andrejko. 

NAKA nedávno zasahovala aj v Lučenci, a to rovno na troch miestach. Viac už vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy