Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Realitný trh sa stopol. Získať hypotéku je pre ľudí čoraz ťažšie
Zdielať na

Realitný trh sa stopol. Získať hypotéku je pre ľudí čoraz ťažšie

BRATISLAVA / Realitný trh na Slovensku po období rozmachu a mimoriadne lacných hypoték dostal stopku. Získať úver na bývanie je zo dňa na deň zložitejšie a rovnako kupujúci, ako aj predávajúci zvolili vyčkávaciu taktiku.

Jedným z obetných baránkov koronakrízy je aj realitný trh. "Dopyt po nehnuteľnostiach aj ich predaj výrazne klesol," vyjadrila sa ekonomická analytička Poštovej banky Jana Glasová. Dôvodom sú, popri finančných, aj zdravotné riziká. "Majú samozrejme obavy, aby neprišiel niekto s chorobou, či na obhliadku k predávajúcim, ale aj kupujúci majú strach," uviedla majiteľka Bond Reality Daniela Rážová.  

Aj makléri sa preto museli vynájsť a prišli s novinkou. "Začíname vo veľkom množstve využívať videoprehliadky prostredníctvom telefónov alebo tabletov," ozrejmila realitná maklérka Janka Baťková Oravcová. 

Počet obhliadok, napriek tomu, za posledné týždne výrazne klesol, obe strany sa totiž rozhodli vyčkávať. Niektorí s vidinou nižších cien, iní z donútenia. "Dostupnosť hypoték je momentálne sťažená a preto majú v dnešnej dobe výhodu tí, ktorí majú hotovosť," podotkla Oravcová. 

"Banky sú veľmi opatrné a sprísnili podmienky natoľko, že z úverov na bývanie sa v priebehu niekoľkých týždňov sa stal luxus, ktorý si zďaleka nemôže dovoliť každý," vysvetlila finančná expertka Brokeria Erika Cipárová.  V dôsledku toho môže trh s bytmi a domami vrátane ich cien minimálne do leta stagnovať. 

"Cenový vývoj na realitnom trhu bude závisieť najmä od toho, ako dlho táto kríza potrvá a kedy opäť dôjde k oživeniu ekonomiky," poznamenala ekonomická analytička Poštovej banky Jana Glasová.  Keďže bytov je stále v súčasnosti chorobný nedostatok, s prudkým poklesom cien nehnuteľností sa momentálne nedá počítať. To sa však môže zmeniť už o niekoľko mesiacov. "Pokiaľ táto situácia bude trvať veľmi dlho a ľudia budú prichádzať o príjmy, tak s veľkou pravdepodobnosťou tie ceny koncom roka pôjdu dole," dodala majiteľka Bond Reality Daniela Rážová.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy