Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hypotekárny boom skončil. Banky na Slovensku opäť sprísňujú podmienky
Zdielať na

Hypotekárny boom skončil. Banky na Slovensku opäť sprísňujú podmienky

SLOVENSKO / Hypotekárny boom na Slovensku na istý čas skončil. O čo sa niekoľko rokov márne snažila Národná banka SR, sa koronavírusu podarilo za niekoľko týždňov. Záujem o úvery na bývanie rapídne klesol a samotné banky sú pri ich schvaľovaní opatrnejšie, ako kedykoľvek predtým. Po dlhom čase už dokonca začali zvyšovať úrokové sadzby.

Prvou lastovičkou je Unicredit Bank, ktorá od apríla zdražila hypotéky pri rôznej dobe fixácie o viac ako pol percenta. Pridať sa však postupne môžu aj ďalší. „Banka pravidelne prehodnocuje úrokové sadzby a ich cena závisí od trhovej situácie a od ceny zdrojov,“ vysvetlila hovorkyňa Unicredit Bank Zuzana Ďuďáková. 

Vyššie sadzby môžu banke nahradiť klesajúci objem úverov, zároveň sa tým čiastočne ochráni pred rastom nesplácaných úverov alebo chystaným odkladom splátok. „Zvyšovanie úrokových sadzieb im môže nahrádzať znižovanie zisku,“ potvrdil finančný expert OVB Allfinanz Slovakia Marián Búlik. „Myslím si, že je vhodnejšie zvýšiť úrokovú sadzbu, ako hovoriť klientom, že nemajú nárok na úver,“ reagoval Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave. 

Opatrnosti nie je nikdy nazvyš. Preto dostať sa dnes k hypotéke je oveľa zložitejšie, ako ešte pred niekoľkými týždňami. Najväčšiu šancu majú zamestnanci v trvalom pracovnom pomere, najmä tí v štátnej správe. „Obdobie naozaj lacných a dostupných hypotekárnych a spotrebných úverov sa skončilo a v najbližšej dobe očakávame výrazne zhoršenú dostupnosť úverov, ako aj predpoklad nárastu úrokových sadzieb,“ skonštatoval Marián Búlik. 

„Ten domino efekt tam asi nehrozí. Prím hrajú vždy tie najväčšie banky,“ doplnil Pavel Škriniar. Lenže aj tie zrejme čoskoro zareagujú na stagnujúci trh s nehnuteľnosťami, kde kupujúci a predávajúci vyčkávajú, ako sa vyvinie situácia.

​Banky očividne zaradili úverovú spiatočku a je viac ako isté, že rýchle zadlžovanie Slovákov sa aspoň na niekoľko mesiacov zastaví. „Berme to tak, že je to ochrana banky a zároveň je to aj ochrana klienta pred nesplácaním úveru. Pretože, keď sa klient dostane do tej dlhovej špirály, tak potom je to jednak problém pre banku, ale ešte väčší pre toho klienta,“ uviedol Pavel Škriniar. 

Ceny bytov a domov v marci ešte mierne rástli, no v najbližších mesiacoch by sa malo ich zdražovanie zastaviť. Či pôjdu s cenou dole bude závisieť od toho, v akej finančnej situácii sa budeme nachádzať na jeseň.

Uvoľniť či neuvoľniť opatrenia? Krajčí chce začať operovať, ekonómovia žiadajú injekciu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy