Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia vykonávala kontroly aj v posledný deň obmedzenia pohybu. A takto to dopadlo
Zdielať na

Polícia vykonávala kontroly aj v posledný deň obmedzenia pohybu. A takto to dopadlo

BRATISLAVA / Do pondelkovej polnoci ešte platia na Slovensku nariadenia vlády, ktoré mali predovšetkým obmedziť Slovákov v pohybe počas veľkonočných sviatkov. Vlnu kritiky spôsobili najmä obmedzenia a policajné kontroly medzi okresmi, čo vyústilo aj do malej vládnej krízy. Kontroly polícia vykonávala aj v pondelok, ale veľa práce nemala.

Bratislavský kraj

Vládne nariadenie skontrolovať účel cesty každého auta spôsobil v prvý deň obmedzení dopravný kolaps. Počas veľkonočného pondelka už ale situácia bola diametrálne odlišná. Platia totiž stále nariadenia vlády a ľudia ich zjavne konečne dodržiavajú.

Na kraji Bratislavy pri Zlatých Pieskoch stáli policajti a vojaci. U vodičov zisťovali a zapisovali si účel ich cesty. Spätne môžu kontrolovať, či neporušili vládne nariadenie, za čo hrozí pokuta. Takto to po zavedení opatrení vyzeralo na ceste medzi Pezinkom a Bratislavou. V pondelok mali policajti na tomto úseku práce málo. Kontroly tu pritom nevykonávali len dopravní policajti, ale aj príslušníci Národnej kriminálnej agentúry.

Prešovský kraj

Aj na hranici okresov Stará Ľubovňa a Kežmarok to bolo v pondelok na veľkonočných cestách pokojné. So stredajším ránom sa to nedá absolútne porovnať. Pred šiestimi dňami zastavovali na uvedenom úseku takmer každé auto. Aj vodičov bolo samozrejme počas pracovných dní viac. V pondelok išlo iba o náhodné kontroly a policajti preverovali hlavne šoférov zo vzdialenejších okresov. Samozrejme v ceste mohli pokračovať iba vtedy ak dodržali všetky pravidlá.

Trenčiansky kraj

Na hranici okresov Prievidza a Partizánske v pondelok vládol pokoj. Policajti a vojaci veľa práce nemali. Cesty boli takmer prázdne. Autá sa tu objavili len zriedka. Medzi Oslanmi a Partizánskym zastavili za hodinu v priemere sedem áut. Išlo prevažne o ľudí, ktorí cestovali z práce alebo do práce. Našli sa aj takí, ktorí išli na turistiku, alebo počas jazdy na bicykli, či motorke zablúdili do susedného okresu. Údaje o pohybe každého vodiča si policajti a vojaci zapisovali.


"Kontrolu dodržiavania uznesenia vlády o zákaze vychádzania polícia vykonáva ešte dnes. Na základe uznesenia vlády kontrolujeme, či je toto obmedzenie pohybu a pobytu občanmi dodržiavané až do polnoci," povedal hovorca prezídia PZ SR Michal Slivka. Cesty ostali prázdne, to sa však už nedá povedať o verejných priestranstvách ako sú parky, ktoré rovnako neušli zvýšenej pozornosti policajných zložiek. "Policajti vykonali viacero kontrol v lokalitách možného väčšieho výskytu ľudí, kde sa zameriavali najmä na nosenie rúšok a dodržiavanie sociálnej vzdialenosti. Vo väčšine prípadov boli ľudia disciplinovaní, avšak našli sa aj takí, ktorí opatrenia nedodržiavali. Tým policajti v prvom rade dohovárali a upozorňovali ľudí na ich dôležitosť," vyjadrila sa hovorkyňa KR PZ Bratislava Veronika Slamková.


Štáb TV JOJ zavítal aj na hranicu dvoch najvýchodnejších okresov na Slovensku. Hoci tam prešlo podstatne menej áut ako v iných častiach, hliadky hraničnej polície sa nenudili.

Jeden z vodičov, ktorý bol zjavne pod vplyvom alkoholu totiž v sobotu pred Veľkou nocou policajtov napadol. Veliteľa hliadky udrel do tváre, druhého policajta kopol do oblasti brucha. O hodinu neskôr sa zasa do iného okresu vybral vodič, ktorý nafúkal vyše 2,5 promile. V pondelok policajti kontrolovali väčšinou vodičov z obcí, ktoré síce spolu susedia, no každá je v inom okrese. Vozidiel bolo na cestách minimálne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy