Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dohodli sa, že sa dohodnú. Veľké firmy kritizujú vládu
Zdielať na

Dohodli sa, že sa dohodnú. Veľké firmy kritizujú vládu

BRATISLAVA / Veľké firmy už od zverejnenia prvej ekonomickej pomoci spred dvoch týždňov kritizujú vládu, že na nich zabúda napriek tomu, že zamestnávajú mnoho ľudí a platia veľké odvody. V utorok sa dostali na vládu aj oni. Predostreli svoje požiadavky na záchranu pracovných miest. Na Slovensku sa medzitým už prepúšťa.

Presne po týždni po kritike vlády a požiadavke vytvorenia krízového ekonomického štábu, prichádzajú zamestnávatelia na vládu. Majú sedem požiadaviek. Najdôležitejšou požiadavkou, ktorá prišla z Nemecka a funguje už vo viacerých krajinách je - kurzarbeit. Ide o skrátenie pracovného času, kde sa náklady na zamestnanca rozložia.

Medzi požiadavky firiem patrí aj moratórium na exekúcie, prednosť reštrukturalizácie pred konkurzom či to, aby firmy platili za energie len toľko, koľko minú.

Vláda zamestnávateľom prisľúbila, že sa budú stretávať pravidelne, ako aj vytvorenie krízového hospodárskeho štábu. "Nenecháme ich v štichu," povedal premiér Igor Matovič. 

Zamestnávatelia s niečím konkrétnym a hmatateľným neodišli ale ani v utorok. "Teraz to vyhodnotíme a do konca týždňa oznámime výsledok," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. 

Kým sa pomoc len teraz formuje, viaceré firmy už hromadne prepúšťajú. Podľa informácie hospodárskych novín najnovšie rakúsky výrobca svetiel do nákladiakov ZKW od Topoľčian. O prácu môže prísť až 500 zamestnancov z 2300- situácia je zlá od včera aj na Podpoľaní.

Horúca situácia na Podpoľaní

Horúcu situáciu na Podpoľaní prišli hasiť politici z Bratislavy. V hre je prepúšťanie takmer tisícky zamestnancov Podpolianskych strojárni, ktoré by z Detvy urobilo hladovú dolinu. "Keby sa to naplnilo, tak by to postihlo každú rodinu v regióne," povedal predseda parlamentu Boris Kollár. Všetko viazne a podnik, ktorý bol pred pandémiou v dobrej kondícii, má teraz problém nájsť 1,3 milióna na výplaty.

"Bez podpory by sme neboli schopní to zvládnuť," uviedol šéf PPS Detva Michal Sýkora. Minister financií do Detvy priniesol plán, ktorý by mal nateraz hrozbu prepúšťania oddialiť. A výroba bude pokračovať aj po Veľkej noci."Dolaďujeme detaily, ktoré potom zverejníme," informuje minister financií Eduard Heger. 

"To, čo je na stole, pomôže udržať zamestnanosť vo firme, to berieme," povedal šéf odborov PPS Detva Stanislav Ľupták. 

Sú ale aj opačné, pozitívne prípady. V pondelok otvorila opäť svoj výrobný závod KIA. "Naše autá vyvážame do 95 krajín a je tu stále o ne záujem. Pôjdeme tak na dve zmeny za prísnych hygienických noriem," hovorí prezident Kia Motors Slovakia Kyong-Jae Lee. "To je silný signál, oživíme ekonomiku," povedal minister hospodárstva Richard Sulík.

Najčítanejšie správy