Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ak sa Slovensko na týždne "vypne", hrozí ekonomická katastrofa. Najväčšie podniky už varujú vládu
Zdielať na

Ak sa Slovensko na týždne "vypne", hrozí ekonomická katastrofa. Najväčšie podniky už varujú vládu

BRATISLAVA / Ak by sa Slovensko na niekoľko týždňov vyplo, hrozila by nám ekonomická katastrofa. Pred týmto scenárom varujú najväčšie podniky na Slovensku, ktoré spolu zamestnávajú desaťtisíce ľudí. Návrh premiéra Matoviča o takzvanom blackoute, teda vyhlásení výnimočného stavu so zákazom vychádzať, považujú za hazard s menom krajiny, či dokonca ekonomickú samovraždu v priamom prenose.

Premiér použil ako príklad skúsenosti z čínskeho Wu Chau. Zatvoriť však jednu provinciu, ktorej navyše pomáha prežiť vyše miliarda ľudí, rozhodne nie je to isté, ako vypnúť celú krajinu. "To by bolo mesiac, pot, slzy a strádanie veľmi veľa vecí," vyjadril sa Igor Matovič, premiér SR. 

Následky by boli oveľa horšie a prvý sa objavil iba hodinu po zverejnení tohto návrhu. "Nás v panike kontaktoval predstaviteľ nemeckého odberateľa, ktorý sa pýtal, či sme schopní a či si budeme plniť povinnosti, ktoré majú zo zmlúv a či je pravda, že slovenská ekonomika sa vypína" povedal Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500. 

"My sa nemôžeme odtrhnúť a urobiť z toho ostrov, lebo keď sa chceme vrátiť, budeme potrebovať toky zo zahraničia - finančné, tovarové - a keď to nebudeme mať, tak sa nevieme vrátiť," vyjadril sa Oszkár Világi, predseda predstavenstva Slovnaftu. 



"Chyby, ktoré urobíme dnes sa nám nemusí podariť odstrániť zajtra a pozajtra," upozornil prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský. "Priemyselné združenia rezolútne odmietajú vypnutie Slovenska a varujú, že pád ekonomiky by mal na ľudí fatálnejšie následky ako samotný vírus," uviedol Richard Sulík, minister hospodárstva. 

Najväčší zamestnávatelia varujú, že Slovensku hrozí ekonomická katastrofa a viaceré veľké podniky už teraz súperia s časom. "Časovo strácame a pripravujeme sa o budúce pozície najmä na európskych trhoch," povedal Peter Mihók, predseda SOPK. "Nahradia nás na rýchto trhoch Nemci, Taliani, Španieli, Česi a my si trhneme nohou," pokračoval Vladimír Soták, generálny riaditeľ železiarní Podbrezová. "Každé opatrenie, ktoré prijmeme neskoro, bude potom násobne drahšie," dodal Malatinský, prezident AZZZ SR. 

V hre sú miliardy eur a veľkí zamestnávatelia preto upozorňujú, že lepšie je investovať ich do firiem a udržať pracovné miesta, ako neskôr platiť nezamestnaným.

Šéf Klubu 500 preto v otvorenom liste vyzval premiéra, aby sa vyvaroval nepremysleným návrhom, ktoré môžu viesť k bankrotu Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy