Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Počet testov na koronavírus by sa mal na Slovensku rapídne zvýšiť. Zapoja sa aj súkromníci
Zdielať na

Počet testov na koronavírus by sa mal na Slovensku rapídne zvýšiť. Zapoja sa aj súkromníci

BRATISLAVA / Počet testovaných vzoriek na Covid-19 sa v stredu podarilo výrazne navýšiť. Stále to však nedosahuje dvetisíc testov denne, teda počet, na ktorý sme sa podľa slov premiéra mali dostať do konca tohto týždňa. Vďaka najväčšiemu súkromnému laboratóriu by sme sa však k tomuto číslu mohli priblížiť už od tohto pondelka.

Od prepuknutia koronavírusu na Slovensku otestovali laboratória približne 10 300 ľudí. Z toho súkromné laboratória spravili približne 600 testov. Od budúceho týždňa sa ale situácia rapídne zmení a len súkromné laboratória spolu so SAV by mali vyšetriť viac ako 1500 testov denne.

"Dnes nám dorazil nový prístroj. Čo znamená, že od pondelka kapacita laboratória Medirex narastie na 1000 vyšetrení denne. Postupne budeme kapacitu ešte zvyšovať," uviedla hovorkyňa Medirex Group. "Naše aktuálne kapacity sú do 350 vzoriek denne. V trojici laboratórií Alpha Medical v Ružomberku, Košiciach a Stropkove," povedal Marek Bezák z Alpha Medical.

"Aktuálne testujeme denne 184 vzoriek. Testovanie budeme navyšovať podľa počtu vzoriek, ktoré k nám budú prichádzať. Sme schopní okamžite prejsť na 368 vzoriek a v prípade potreby ďalšieho navyšovania na 736 vzoriek za deň. Avšak takéto množstvá testov sme schopní vykonávať iba v prípade, že bude zabezpečená pravidelná dodávka jednotlivých reagencií potrebných k vykonávaniu testov," vysvetlil riaditeľ Virologického ústavu Juraj Kopáč.

V osadách začnú masívne testovať. Zo zahraničia sa mohlo vrátiť až 1500 miestnych. Viac sa dozviete v nasledujúcom VIDEU:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy