Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Harabin prezidentské voľby NE-VY-HRAL. Ústavný súd nevidí dôvody na prepočítanie hlasov
Zdielať na

Harabin prezidentské voľby NE-VY-HRAL. Ústavný súd nevidí dôvody na prepočítanie hlasov

Harabin podal dve sťažnosti v súvislosti s prezidentskými voľbami

Google News Button Sledovať správy

KOŠICE / Ústavný súd dnes rozhodoval o námietkach Štefana Harabina. Tentokrát pre prepočítanie hlasov v prezidentských voľbách z roku 2019.

Bývalý neúspešný kandidát na prezidenta Štefan Harabin neuspel na Ústavnom súde. Zuzana Čaputová vraj obišla zákon pri financovaní kampane po odstúpení Roberta Mistríka. 

Ústavný súd SR evidoval prvý návrh na začatie konania o ústavnosti a zákonnosti volieb prezidenta Slovenskej republiky, ktorý bol doručený 25. marca 2019. 

Obchádzanie zákona bolo podľa neho jasným výsledkom a dôkazom úspešnosti Čaputovej vo voľbách. "Takýmto spôsobom preto Róbert Mistrík a Zuzana Čaputová verejne demonštrovali, ako je možné obchádzať finančný limit ustanovený zákonom na financovanie volebnej kampane. Ak by Ústavný súd SR považoval takéto ´kupčenie´ prezidentských kandidátov za súladné so zákonom a Ústavou SR, tak zákonný limit by nemal žiaden zmysel,“ uviedol Harabin v sťažnosti a zároveň v rámci dôkazných návrhov požiadal aj o predloženie všetkých vyúčtovaní a faktúr.

Harabin tiež označil za netransparentné konanie Mistríka, ktorý sa vzdal kandidatúry priamo v prospech Čaputovej a nevyslovil iba všeobecné odporúčanie svojim voličom.

Po vyše roku konečne vo veci rozhodol Ústavný súd: O návrhoch JUDr. Š. H. vo veci namietanej neústavnosti a nezákonnosti volieb prezidenta Slovenskej republiky, ktoré sa uskutočnili 16. marca 2019 (prvé kolo) a 30. marca 2019 (druhé kolo), smerujúce proti zvolenej kandidátke Mgr. Zuzane Čaputovej, takto rozhodol: "Návrhy JUDr. Š. H. odmieta ako zjavne neopodstatnené."

"Ústavný súd v odôvodnení uznesenia konštatoval, že volebné predpisy umožňujú, aby odstupujúci kandidát podporil iného kandidáta s tým, že volebné náklady týchto kandidátov sa nesčítavajú. Ústavný súd taktiež zistil, že zvolená kandidátka riadne uhradila reklamné plochy poskytnuté kandidátom, ktorý odstúpil," uviedol predseda ÚS SR Ivan Fiačan.

Ako ďalej dodal, ÚS SR tiež zistil, že pri voľbe hlasovacími lístkami nevznikli akékoľvek nezrovnalosti. "Ústavný súd na základe skutkových zistení a interpretácie ústavy a volebných predpisov rozhodol, že návrhy navrhovateľa sú zjavne neopodstatnené a prezidentka SR bola zvolená v súlade s ústavou a zákonmi," dodal Fiačan.

Takto vyzerala Ústavná sťaťnost Štefana Harabina : 

Štefan Harabin kandidoval ako líder strany Vlasť v parlamentných voľbách. Pozrite si reportáž:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy