Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pomoc v čase koronavírusu potrebujú aj akútni pacienti. Nebojte sa a darujte krv
Zdielať na

Pomoc v čase koronavírusu potrebujú aj akútni pacienti. Nebojte sa a darujte krv

BRATISLAVA / Národná transfúzna služba vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv. V dôsledku mimoriadnej situácie spôsobenej koronavírusom zaznamenávajú jej nedostatok, je však potrebná na pomoc akútnym pacientom. Ako darovanie krvi v tomto období vyzerá, to sa vybral zistiť Jano Mečiar.

Krv každej krvnej skupiny je potrebná. Sú však aj vzácne krvné skupiny, ide o krv s negatívnym Rh faktorom, ktoré má len 15% populácie a skupina AB, ktorú má len 8% populácie.

Ako v časoch koronavírusu darovať krv? 

"Máme na našich pracoviskách NTS sprísnené hygienické a bezpečnostné opatrenia. Každý, kto príde na anše pracovisko, musí prejsť bezpečnostnými opatreniami. Budú mu vydezinfikované ruky, každému darcovi meráme teplotu, musia byť darcovia s ochranou tváre," povedala Martina Frigová, projektová manažérka Národnej transfúznej spoločnosti. 

Následne vyplnia dotazník - check list, kde sa pýtajú na cestovateľskú anamnézu a kontakty, a či nebol posledných 14 dní v zahraničí alebo sa s niekým takým nestretol. V dotazníku sa tiež pýtajú darcu či nemal posledné 2 týždne nejaké zdravotné ťažkosti, najmä respiračné, bolesti svalov, horúčku.

Potom nastupuje štandardný proces darovania - vyšetrenie, vyplnenie dotazníka, rozhovor u lekára a následne samotný odber. V rámci bezpečnostných opatrení sa darcovia objednávajú na presný čas, aby nemuseli čakať, chránili darcov ale aj zdravotníkov. Preto NTS odporúča, aby každý, kto chce krv darovať, zavolal na infolinku NTS a objednal sa na presný čas.

Testujú krv na prítomnosť koronavírusu?

"Aj v tomto prípade robíme opatrenia. Koronavírus tak, ako aj iné ochorenia chrípky, iný typ koronavírusu, sú respiračné vírusové ochorenia. Prenášajú sa kvapôčkovou infekciou z človeka na človeka, nie krvou. Do tohto dňa nebol ani potvrdený prenos koronavírusu krvným prípravkom, transplantácie. Nemáme vedomosť, že by iná transfúzna spoločnosť testovala krv na koronavírusu," pokračovala Frigová, projektová manažérka Národnej transfúznej spoločnosti.

NTS ale zaviedla špeciálnu 14- dňovú karantenizáciu červených krviniek. "Každého krvinky po odbere idú na 14 dní do karantény. Darca má tiež povinnosť nás do 14 dní od odberu, informovať o jeho zdravotnom stave. V prípade, že by došlo k zhoršeniu jeho zdravotného stavu, tak táto krv, prípravky z nej vyrobené budú zlikvidované," upozornila Frigová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy