Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bankový odvod mieri na Ústavný súd, banková asociácia sa obrátila na Jaromíra Čižnára
Zdielať na

Bankový odvod mieri na Ústavný súd, banková asociácia sa obrátila na Jaromíra Čižnára

BRATISLAVA / Slovenská banková asociácia podala podnet Generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi na začatie konania na Ústavnom súde. Podľa asociácie by mal dať podnet na preverenie ústavnosti bankového odvodu, ktorý parlament v novembri zdvojnásobil. Združenie bánk tiež podalo sťažnosť na Európsku komisiu. Kritici odvodu tvrdia, že ho zaplatia v konečnom dôsledku ľudia.

"To je opatrenie, ktoré dáva šancu, aby tento rozpočet prešiel cez národnú radu," uviedol v novembri 2019 minister financií Ladislav Kamenický. Minister financií sa netajil tým, že sa dieru v predvolebnom rozpočte bude snažiť vykryť zvýšením spoplatnením bánk. Jeho plán však teraz môže naraziť na Ústavný súd.

Bankový odvod mal byť len dočasné protikrízové opatrenie. Parlament sa ho na popud Smeru namiesto zrušenia rozhodol zdvojnásobiť. "Plus 120 až 130 miliónov eur príde do štátneho rozpočtu. Rozdám ich na nejaký sociálny program," povedal v novembri 2019 Robert Fico. 

Banky už vlani upozorňovali, že podľa nich ide o protiústavné opatrenie. Podľa asociácie sa odvodom a ďalšími poplatkami takpovediac menia pravidlá počas hry, čo ohrozuje samotné banky. Asociácia verí, že Ústavný súd jej dá za pravdu. "Znamenalo by to pozastavenie účinnosti napadnutého zákona alebo jeho časti a tým aj ukončenie povinnosti platiť odvod," uviedla hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie Diana Priechodská Brodnianska.

"Banky majú silné argumenty v rukách tiež, minimálne z pohľadu straty konkurencieschopnosti voči okolitým krajinám," tvrdí finančný analytik Maroš Ovčarik. 

"Ministerstvo financií celú situáciu, ktorá vznikla okolo zavedenia bankového odvodu, podrobne monitoruje. V tejto chvíli je však predčasné hovoriť o ďalšom vývoji," hovorí hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. 

Finančný analytik upozorňuje, že niektoré banky zvýšili poplatky pre klientov od začiatku januára a iné k tomuto kroku pristúpia od marca. "Poplatok za výber hotovosti na pobočke banky sa v jednej banke zvyšuje zo štyroch na päť eur alebo výber z bankomatu z cudzej banky sa v jednej z bánk mení z dvoch eur na tri eurá za každý výber," dodal Ovčarik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy