Trinásty plat dostane len tretina zamestnancov
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: TV JOJ
Jeden plat navyše predstavuje u šéfkuchárov takmer trojnásobok ich mesačných zárobkov
Zbohom štedré Vianoce. Tak túto vetu si povie azda každý, kto nedostane za svoj celoročný výkon od zamestnávateľa odmenu v podobe trinásteho platu. Dvakrát to platí pre zamestnancov v službách. Tých totiž zamestnávatelia odmeňujú podľa prieskumu najmenej.
Z koncoročnej odmeny budú mať najväčšiu radosť hutníci, plánovači kvality a revízni technici. „Plat navyše bude najmenej často vyplácaný v sektore služieb, dostane ho minimálny počet krajčírok, čašníkov, pokladníkov či kuchárov,“ hovorí Miroslav Dravecký, projektový manažér prieskumu www.merces.sk uskutočňovaného spoločnosťou Profesia.
Barmani, chyžné, tesári, pekári, poštoví doručovatelia či kaderníčky sú pozície, na ktorých zamestnanci podľa prieskumu nedostávajú žiadne trináste platy. Zato šéfkuchári, ktorí rovnako pracujú v službách sa až prekvapivo ocitli s výškou trinásteho platu v rebríčku, kde prevláda vrcholový manažment. „Tento benefit predstavuje takmer trojnásobok ich priemerného platu, no dostáva ho len 17 percent z nich,“ dodáva Dravecký. V tomto rebríčku sa ocitli šéfkuchári na štvrtom mieste s takmer 93-tisícovým trinástym platom.
Najviac si polepšia generálny riaditelia , ktorí dostali takmer 125-tisícovú odmenu. Naopak najnižšie odmeny zastihli opravárov, baličov, kontrolórov, pokladníkov, krajčírov a šičky. /roveň ich koncoročného platu sa pohybuje na úrovni 10 až 11-tisíc korún.