Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o bankovom odvode
Zdielať na

Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o bankovom odvode

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová podpísali novelu zákona o bankovom odvode. Banky by mali podľa novely v budúcom roku platiť na Slovensku vyšší bankový odvod.

"Vníma pritom obavy Národnej banky Slovenska a Európskej centrálnej banky, podľa ktorých časovo neobmedzený bankový odvod predstavuje významné riziko pre bankový sektor a môže oslabiť celkovú ekonomickú kondíciu Slovenska," informoval v stredu hovorca prezidentky Martin Strižinec. Hlava štátu podľa neho vníma tiež to, že s príjmami z tohto odvodu počíta schválený štátny rozpočet na rok 2020. "Podľa prezidentky môže novozvolený parlament riziká vyplývajúce z tejto právnej úpravy kedykoľvek v priebehu budúceho roka odstrániť v podobe novely zákona," uviedol Strižinec.

Banky budú na základe spomínanej novely zákona v budúcom roku platiť na Slovensku vyšší bankový odvod. Kým v súčasnosti ide o 0,2 percenta z hodnoty pasív bánk vykazovaných v súvahe, v budúcom roku sa odvod zdvojnásobí na 0,4 percenta s platnosťou aj na nasledujúce roky. Hoci pôvodne sa mal od roku 2021 osobitný bankový odvod zrušiť, štát bude tento odvod od bánk inkasovať aj naďalej. V budúcom roku banky odvedú do štátnych finančných aktív o zhruba 144 mil. eur viac.

Parlament koncom novembra schválil novelu zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií. Poslanci o nej rokovali v zrýchlenom konaní. Banky by mali podľa novely v budúcom roku platiť na Slovensku vyšší bankový odvod. Kým v súčasnosti ide o 0,2 percenta z hodnoty pasív bánk vykazovaných v súvahe, v budúcom roku sa odvod zdvojnásobí na 0,4 percenta s platnosťou aj na nasledujúce roky. Hoci pôvodne sa mal od roku 2021 osobitný bankový odvod zrušiť, štát bude tento odvod od bánk inkasovať aj naďalej.

Kriticky sa k návrhu vyjadrili mnohí opoziční poslanci, ako aj Slovenská banková asociácia, či Národná banka Slovenska. Viacerí vyslovili názor, že vyšší bankový odvod zaplatia občania Slovenska, pričom opatrenie zvýši bankové poplatky. Už v súčasnosti dostávajú klienti niektorých bánk nové sadzobníky poplatkov. Banky však podľa Kamenického zvyšovali poplatky aj tesne pred tým, ako sa zaviedol bankový odvod, keď ešte nemali žiadnu informáciu o zmenách v zákone. "Vyhovárať sa na to, že je to kvôli bankovému odvodu, nie je korektné. A vzhľadom na to, že banky očakávajú za tento rok zisk na úrovni 700 mil. eur, tak nevidím dôvod na to, aby banky zvyšovali poplatky," dodal Kamenický po rokovaní vlády.

Bankvoý odvod kritizovala aj Európska centrálna banka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy