Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vianočné vládne rokovanie poteší mnohých. Ministri odklepli zvýšenie platov a aj dotácie
Zdielať na

Vianočné vládne rokovanie poteší mnohých. Ministri odklepli zvýšenie platov a aj dotácie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslednýkrát pred Vianocami a s kapustnicou. Tak vyzerá posledné rokovanie vlády v tomto roku. Kabinet ale schválil aj zvyšovanie platov či dotácie.

Vláda rokuje poslednýkrát v tomto roku a novinári čakajú na výstupy ministrov alebo na brífing samotného predsedu vlády. Rokovanie sa nesie vo vianočnom duchu. Ministri by mali dostať kapustnicu, ktorú nakoniec prekvapivo dostali aj prítomní novinári. 

Čo sa týka rokovaní, potešia sa najmä pracovníci záchranných hasičských zložiek, v budúcom roku by totiž od januára mali dostať o 10 percent vyššie platy, čiže by sa mali v budúcom roku pohybovať od 690 do 1825 eur. 

Prilepšiť by si mali aj regióny, pričom vláda schválila investíciu pre najslabšie a najzaostalejšie regióny vo výške 16,5 milióna eur. Na stránke úradu vlády sú vymenované aj konkrétne mestá. 

A zdá sa, že ani domácnosti by nemali v budúcom roku vyšší plyn. Vláda by mala prijať opatrenia, ktoré budú hovoriť o tom, že by mal nastať plynový strop. Čo sa týka ďalších opatrení, tak jedným z tých najväčších je tretia vlna odbyrokratizovania, to znamená, že od novembra by sme už na úradoch nemali predkladať kópiu rodného listu, sobášneho listu, potvrdenia o pridelení IČO, potvrdenia o trvalom pobyte alebo prechodnom pobyte. To znamená viaceré tieto potvrdenia, ktoré si štát vie získať sám, už od občanov nebude žiadať.  

Najbližšie rokovanie vlády by v budúcom roku malo byť 15. januára a ide o jedno z posledných rokovaní, keďže vláda bude najdlhšie rokovať do 29. februára, kedy budú parlamentné voľby, čo znamená, že vláda bude v režime "kúrenia a svietenia".

S plnými rukami darčekových tašiek odchádzali ministri alebo ich ochranka. Najpopulárnejším sa nakoniec stal neprehliadnuteľný darček od Martiny Lubyovej.
Treba ale povedať, že aby potešila svojich kolegov, nemusela vyvetrať vlastnú peňaženku a palice boli vraj kupované v rámci podpory seniorského športu. Sú to propagačné predmety určené na prezentáciu v rámci podpory seniorského športu, bolo to kupované z fondu ministerstva. Vianočné darčeky si pritom dávajú členovia vlády pravidelne, obvykle ale ide o tradičné prezenty ako knihy, víno alebo predmety spojené s ich ministerstvom.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy