Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Aktéra leopoldovského masakru Bartolomeja Botoša zrazil vlak
Zdielať na

Aktéra leopoldovského masakru Bartolomeja Botoša zrazil vlak

ŠÍD / Jeden z účastníkov leopoldovskej masakry je mŕtvy. Muža prepustili z ilavskej väznice po 31 rokoch. Na slobode bol iba dva roky. Včera tragicky zahynul pod kolesami nákladného vlaku. Mal mať pri sebe fľašku s alkoholom. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Večerné nešťastie vyšetrujú železniční policajti. Muž kráčal popri koľajniciach, nákladný vlak ho trafil zozadu do hlavy. Nie je teda jednoznačné, či išlo o samovraždu, alebo nešťastnú náhodu. Rušňovodič nikoho nevidel, spozornel až po náraze. Vtedy začal brzdiť. Keď zastal a vyšiel von, zistil, že na zemi leží bezvládny človek. "Vlak, ktorý smeroval z Plešivca do Lučenca zachytil 54-ročného muža, ktorý utrpel zranenia nezlúčiteľné so životom," uviedla Mária Faltániová, hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica. "Nevieme či skočil pod vlak, alebo ho zrazilo vlak," potvrdil obyvateľ Šídu. 

Na mieste sa zišli obyvatelia z neďalekej obce. Už krátko po nehode sa povrávalo, že nebohým mužom by mal byť jeden z aktérov leopoldovskej masakry, 54-ročný Bartolomej. "Nevedia, či je to on na koho myslia, nejaký Bartolomej, ale nevieme ktorý," povedal obyvateľ Šídu. Mužovi sa pokúšali volať aj na mobil, no nedvíhal. Nenašli ho ani doma. "Chlapec bol pozrieť na bicykli, svieti sa, ale neni doma," dodal obyvateľ Šídu. 

Do poslednej chvíle dúfali, že to nebude on, no starosta obce nám dnes potvrdil, že nebohým je skutočne muž, ktorý strávil vo väzení 31 rokov. Bol jedným z väzňom, ktorý sa v roku 1991 podieľali na leopoldovskej vzbure pri ktorej zavraždili päť dozorcov. Bartolomej bol druhým najdlhšie väznením človekom na Slovensku. Na slobodu ho pustili pred dvomi rokmi. Býval sám, nemal manželku ani deti. "On sám býval. Ja som včera s ním bol, sme popili , to je všetko a išli sme domov. Povedal, že dobre je mu doma," informoval synovec nebohého muža. Neveria preto, že by si dobrovoľne siahol na život. "Nemal prečo, lebo keď 30 rokov vydržal v base, tak prečo by sa dal pod vlak. Nemá logiku," obyvateľ Šídu. Polícia nešťastie vyšetruje ako usmrtenie, v prípade nariadili zdravotno-bezpečnostnú pitvu. 

Leopoldovský masaker

Sedem väzňov sa odhodlalo na krvavý útek, ku ktorému došlo 23. novembra 1991. Akciu plánovali necelé dva mesiace. Skupinu viedol Tibor Polgári, ktorý ako prvý zaútočil spolu s Milošom Urigom na dozorcu svojho oddielu. Dozorca František Sloboda dostal sedem rán nožom do hrudníka. Jeho uniformu si potom obliekol Polgári.

V kancelárii potom štyroch dozorcov brutálne zbili, spútali a vyzliekli. V uniformách sa potom väzni ozbrojení samopaľmi dostali až k bráne. Štyroch strážcov chladnokrvne zabili, dvoch ťažko zranili. Následne prekročili bránu leopoldovskej väznice. Ich sloboda netrvala dlho. Všetkým siedmim trestancom súd odklepol vysoké tresty. Polgári, Uriga a Havran dostali doživotie. Posledný z nich sa krátko po rozsudku v cele obesil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy