Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podnikateľom bez registrácie hrozia sankcie. V systéme ich pritom chýba viac ako tridsaťtisíc
Zdielať na

Podnikateľom bez registrácie hrozia sankcie. V systéme ich pritom chýba viac ako tridsaťtisíc

BRATISLAVA / Podľa Národnej banky by sa mal rast slovenskej ekonomiky v tomto roku spomaliť na 2.3 percenta HDP z minuloročných štyroch percent. A Finančná správa zase upozornila, že asi 30-tisíc registračných pokladníc stále nie je pripojených do systému e-Kasa.

Tento dôležitý systém sa má po určitých problémoch a odklade naplno rozbehnúť už 1. januára. Jeho cieľom je eliminovať daňové úniky. Prezidentka Finančnej správy aj dnes apelovala na tých podnikateľov, ktorí sa ešte nezapojili, aby to už neodkladali. Kto tak neurobí, musí počítať so sankciami."Od 333 euro po 20-tisíc, až odobratie živnostenského oprávnenia," uviedla Lenka Wittenbergerová, prezidentka Finančnej správy SR. 

V súčasnosti denne pribúda do systému zhruba dve tisíc pokladníc. Podľa ministra financií sa už nikto nemôže vyhovárať, že nemal dostatok informácií alebo, že preťažení výrobcovia nedokážu produkovať dostatok kás. "To, čo bol pôvodne problém, že výrobcovia nestíhali vyrábať kasy, tak už dva-tri mesiace nám výrobcovia hlásia voľné kapacity," reagoval Ladislav Kamenický. 

Okrem ministra financií o dôležitých veciach hovoril aj jeho predchodca. Peter Kažimír je v súčasnosti guvernérom Národnej banky slovenska. Kažimír predstavil pravidelný kvartálny odhad vývoja našej ekonomiky. "Trend vývoja slovenskej ekonomiky vnímame na najbližšie tri roky celkom priaznivo," vysvetlil. 

Z množstva čísiel je dôležitý rast hrubého domáceho produktu. Centrálna banka oproti minulému roku odhaduje pokles pre tento i nasledujúci rok, potom by mal nastúpiť mierny vzostup. "Taká opatrná stabilizácia do budúcnosti na strednodobom horizonte je to, čo charakterizuje našu najnovšiu prognózu," doplnil viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. 

Z národnej banky vzišla aj veľmi zaujímavá informácia o zavedení okamžitých platieb, od februára 2022 by sa to malo spustiť. Znamená to, že keď človek urobí nejakú finančnú operáciu, tak do 10 sekúnd by tie peniaze mali byť reálne prevedené. A je jedno, či to bude v deň pracovný alebo voľný, či bude deň alebo noc, piatok alebo sviatok. "Z hľadiska služieb klientom je to úplne revolučná záležitosť, ale samozrejme v Európe to nie je úplná novinka," dodal Kažimír. 

Zdvojnásobenie bankového odvodu prešlo parlamentom. Doplatiť na to môžu práve klienti bánk: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy