Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Počet osobných bankrotov na Slovensku dosiahol rekord. Od júla ho vyhlásilo viac ako 4500 ľudí
Zdielať na

Počet osobných bankrotov na Slovensku dosiahol rekord. Od júla ho vyhlásilo viac ako 4500 ľudí

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Počet osobných bankrotov obyvateľov Slovenska v treťom tohtoročnom štvrťročí dosiahol nový rekord. Vyplýva to z údajov spoločnosti Slovak Credit Bureau, ktorá spravuje úverové registre. Bankrotov začalo pribúdať po tom, čo Slovensko podmienky pre ich vyhlásenie v roku 2017 zjednodušilo.

Od tohtoročného júla do konca septembra zbankrotovalo na Slovensku 4782 ľudí. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťstoročím to predstavuje zvýšenie o viac ako desatinu a v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast o 22,5 percent. "Za prvých deväť mesiacoch tohto roka bolo vyhlásených 12 665 osobných bankrotov, na základe čoho môžeme predpokladať, že už v októbri počet osoných bankrotov vyhlásených od januára 2019 bude vyšší ako za celý minulý rok," uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

Od roku 2006, kedy vstúpil na Slovensku v platnosť inštitút osobného bankrotu, už zbankrotovalo 34 670 ľudí. Boom ale prišiel až po zmiernení podmienok k vyhláseniu osobného bankrotu, a to napriek rastúcej ekonomike a poklesu nezamestnanosti na novodobom minime. Po novom už dlžník napríklad nemusí vlastniť žiadny majetok, aby mohol využiť osobný bankrot a odpadlo aj trojročné skúšobné obdobie. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy