Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Platy rastú, ľudia nie sú. Pracovný trh zrejme dosiahol svoj limit
Zdielať na

Platy rastú, ľudia nie sú. Pracovný trh zrejme dosiahol svoj limit

BRATISLAVA / Platy Slovákov rástli v druhom štvrťroku tohto roka takmer 10 % tempom. Najviac si prilepšili na východe, v Banskobystrickom kraji a v Nitre. Zdá sa však, že sa pracovný trh u nás už vyčerpal. Problém nájsť vhodných pracovníkov nemajú len vo výrobe, ale aj v IT sektore.

Firmám v oblasti informačných technológií chýba približne 13 000 ľudí. To však nič nemení na fakte, že ide o najviac platený sektor na Slovensku. 

V druhom štvrťroku si prilepšili napríklad aj zamestnanci v zdravotníctve či cestovnom ruchu. Platy rástli naprieč všetkými povolaniami, no tento trend by mohlo zvrátiť postupné spomaľovanie ekonomiky.

"Nemáme pocit, že by dochádzalo k nejakému zásadnému prepúšťaniu, okrem možno ohlásených tých veľkých fabrík, skôr ide o to, že to bude na chvíľku stáť. Nie sú ohlásené nejaké zásadné investície, plus do toho vyčerpateľnosť trhu. Toto sú faktory o tom, že sa ten rast spomalí," vysvetľuje Miroslav Garaj, manažér Grafton Recruitment Slovakia. 

Otázne je, čo s pracovným trhom urobí aj postupné zvyšovanie minimálnej mzdy, viacero podnikateľov totiž varuje, že ďalší rast nákladov práce bude pre nich neudržateľný a preto zvážia svoje pôsobenie na trhu. 

NBS potvrdila, že ekonomika spomaľuje. Guvernér Kažimír ale krízu odmieta: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy