Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čína si veľkou vojenskou prehliadkou pripomenula 70. výročie svojho vzniku
Zdielať na

Čína si veľkou vojenskou prehliadkou pripomenula 70. výročie svojho vzniku

PEKING / Tisíce vojakov a stovky vozidiel, lietadiel a rakiet boli v utorok k videniu v Pekingu pri masívnej ukážke vojenskej sily, ktorú Čína usporiadala pri príležitosti 70. výročia svojho vzniku. Prezident Si Ťin-pching v slávnostnom prejave vyhlásil, že nič nemôže ohroziť postavenie Číny vo svete a pokrok čínskeho ľudu.

Čínska ľudová republika si v utorok v centre Pekingu obrovskou vojenskou prehliadkou pripomenula 70. výročie svojho založenia. Komunistická strana Číny, ktorá je odvtedy pri moci, ju využila na prezentovanie ekonomickej a vojenskej sily štátu.

Armáda ukázala svoje najmodernejšie zbrane, niektoré po prvý raz. Ukázala okrem iného medzikontinentálnu balistickú strelu Tung-feng 41 (Dong Feng 41), ktorá je údajne schopná niesť až desať jadrových hlavíc a ktorá by dokázala zasiahnuť ktorýkoľvek cieľ v USA. 

​Po Námestí nebeského pokoja pochodovali tisíce vojakov, nechýbali tanky či medzikontinentálne balistické rakety schopné niesť jadrové hlavice. Nad hlavami davov sa preháňali stíhačky a ľudia mávali čínskymi vlajkami. Z tribúny veľkolepú prehliadku sledovali najvyšší predstavitelia štátu, medzi nimi prezident Si Ťin-pching.

"Žiadna sila nemôže otriasť postavením našej skvelej vlasti, nemôže zastaviť pokrok čínskeho ľudu a čínskeho národa," vyhlásil Si v prejave vysielanom štátnou televíziou. Na pódiu sa spolu s ním nachádzal premiér Li Kche-čchiang i bývalí prezidenti Chu Ťin-tchao a Ťiang Ce-min.

Prehliadku sledovali z rovnakého miesta, odkiaľ Mao Ce-Tung 1. októbra 1949 oznámil založenie Čínskej ľudovej republiky. Udalosť sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, pre ktoré uzavreli celé štvrte metropoly.

Hongkong a Taiwan sa búria 

V sprievode išiel tiež voz znázorňujúci ostrov Taiwan, ktorý sa ocitá pod rastúcim ekonomickým a diplomatickým tlakom Pekingu. Taiwanská nezávislá vláda v utorok odsúdila Čínu ako diktatúru, ktorá predstavuje hrozbu pre mier a snaží sa hľadať ospravedlnenie pre vojenskú expanziu.

Zároveň v utorok pokračujú protesty v Hongkongu, ktorého obyvatelia sa od začiatku leta búria proti miestnej vláde podporovanej Pekingom. V uliciach mesta pochodovali tisíce ľudí. 

Najnovšie správy potvrdzujú, že polícia už proti demonštrantom použila aj ostrú muníciu. Jedného demonštranta postrelili do oblasti hrude. Popri vodných delách, gumených strelách a slzných plynoch tak ide o prvýkrát, čo sa polícia znížila na ostrú streľbu. 

Takto to vyzerá v uliciach Hongkongu, kde prebiehajú násilné strety medzi políciou a demonštrantmi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy