Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vírus chrípky útočí: Ako zabrániť nakazeniu sa a kedy je vhodné sa očkovať?
Zdielať na

Vírus chrípky útočí: Ako zabrániť nakazeniu sa a kedy je vhodné sa očkovať?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Chrípková sezóna je v plnom prúde, čo znamená, že náš organizmus je potrebné posilniť. Úrad verejného zdravotníctva zverejnil niekoľko rád, ako sa pred nakazením ochrániť.

Základnom ako posilniť organizmus je správna hygiena rúk, dopĺňanie vitamínov a pravidelný pohyb. "Predovšetkým pre rizikové skupiny ľudí ako sú seniori, osoby so závažnými chronickými ochoreniami, s oslabenou imunitou, tehotné ženy a zdravotnícki pracovníci, je najúčinnejším spôsobom prevencie očkovanie proti chrípke," upozorňujú odborníci z ÚVZ. 

Ochráňte pred chrípkou aj svoje deti 

Obranyschopnosť u detí či dospelých možno podporiť najmä zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B – komplexu. Získate ich konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Najvhodnejšie je vyberať si z nej druhy bohaté najmä na vitamín C – papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu. K lepšej odolnosti pomáha aj cvičenie alebo trávenie času na čerstvom vzduchu. Dôležitý je aj dostatočný spánok a to, ako sa obliekame. 

Vstupnou bránou pre pôvodcov chrípky a prechladnutia šíriacich sa vzduchom, sú horné dýchacie cesty a spojovky. "Ľudia by v čase chrípkovej sezóny, s dôrazom na ochranu zdravia ľudí v bezprostrednej blízkosti, mali kýchať a kašľať do jednorazových vreckoviek, ktoré po použití zahodia do koša," uviedli ďalej odborníci. V práci alebo iných miestnostiach, kde trávime veľa času je dôležité, aby ste nárazovo vetrali. 

Ako sa najlepšie ochrániť pred vírusom?

K prenosu ochorenia môže dôjsť i kontaminovanými predmetmi ako sú - držiaky v MHD, nákupné košíky, kľučky, no aj rukami.  "Ruky si umývajte čo najčastejšie, aj po použití jednorazovej vreckovky, a to teplou vodou a mydlom. V prípade núdze účinne pomôžu aj dezinfekčné gély na alkoholovej báze. Pri mydlení rúk nevynechajte žiadnu časť dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami aj za nechtami. Po dôkladnom opláchnutí použite jednorazovú utierku alebo čistý uterák," vysvetlili správny spôsob umývania rúk odborníci. 

"Dôkladným umývaním rúk zabraňujeme riziku prenosu rôznych chorôb, vrátane chrípky a jej podobných ochorení. Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť rozšíreniu respiračných infekcií, rovnako ako hnačkových ochorení a žltačky typu A. Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri, vreckovkách 8 až 12 hodín, na hladkých (neporéznych) povrchoch je to dokonca 24 až 48 hodín. Vzhľadom na tieto fakty patrí umývanie rúk medzi základné formy prevencie chrípky," vyjadril sa Ján Mikas, hlavný hygienik. 

Keďže vírus chrípky prežije v prachu a v izbovej teplote i niekoľko dní, v domácnosti sa preto počas chrípkovej sezóny odporúča upratovanie "navlhko", teda s použitím dezinfekčných prostriedkov s obsahom chlóru, glutaraldehydu, peroxozlúčeniny, chlóhexidínu či jódu.

Pozor, kedy sa dáte zaočkovať

Proti chrípke sa môžete chrániť aj očkovaním. Ide o najúčinnejšou prevenciu proti tomuto ochoreniu. Očkovanie proti chrípke zabezpečí tvorbu ochranných protilátok proti vírusu chrípky ešte do času jej zvýšenej aktivity, ktorá sa predpokladá v decembri. "Dostatočná hladina ochranných protilátok sa v tele vytvorí asi po 10 až 14 dňoch po očkovaní, odporúčame ho podstúpiť v októbri alebo novembri s tým, že pred očkovaním by ste nemali pociťovať príznaky chrípky a prechladnutia. Vakcína vás chráni približne šesť mesiacov," pokračoval Mikas. Zloženie očkovacích látok proti chrípke sa ale každoročne mení, očkovanie proti tomuto ochoreniu je potrebné absolvovať každý rok.

"Očkovanie proti chrípke odporúčame najmä rizikovým skupinám ľudí ako sú seniori, osoby so závažnými chronickými ochoreniami, tehotné ženy, osoby s oslabenou imunitou a zdravotnícki pracovníci. Priebeh ochorenia môže u nich totiž prebiehať s komplikáciami (zápal priedušiek, zápal pľúc, zápal stredného ucha), pričom chrípka môže spôsobiť nielen ohrozenie zdravia, ale aj úmrtie," zdôraznil hlavný hygienik Mikas.


Chrípku treba vyležať, nie prechodiť

"Neraz sme svedkami, že mnohí s kašľom, bolesťami hrdla a častokrát aj so zvýšenou teplotou či horúčkou sa pohybujú po vonku, v obchodoch, cestujú v dopravných prostriedkoch, chodia do práce či školy a navštevujú rôzne spoločenské podujatia. Škodia tým nielen okoliu v podobe rizika ohrozenia zdravia, ale aj sebe. Chorobu je potrebné vyležať doma na lôžku a je dôležité riadiť sa v liečbe pokynmi ošetrujúceho lekára. Klinický stav ochorenia sa bez liečby pod dohľadom odborníka môže skomplikovať,"  upozornil ďalej Mikas.

Chrípka vs. prechladnutie: Ako ich rozoznať? 

Chrípka:

  • má náhly nástup príznakov z plného zdravia
  •  je sprevádzaná vysokou teplotou
  • typickým úvodným príznakom je bolesť kĺbov a svalov, silná bolesť hlavy
  • prejavuje sa suchým a dráždivým kašľom, často sa objavuje zimnica a triaška. Po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla
  • jej liečba spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy a proti zápalu dýchacích ciest. Treba si dopriať veľa spánku a teplého čaju

Prechladnutie

  • nevzniká náhle z plného zdravia a triaškou a nie je sprevádzané vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a svalov.
  • typickými úvodnými príznakmi sú nádcha, kýchanie, slziace oči a podráždené hrdlo
  • pri ľahkých príznakoch ochorenia sa stačí zdržiavať doma pár dní v domácom prostredí a piť veľa teplého čaju a užívať voľne dostupné lieky, ktoré odporučí lekárnik

Súvisiace články

Najčítanejšie správy