Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mestskí policajti, ktorí hodili šteňatá do žumpy, sa postavili pred súd. Rozsudok ale právoplatný nie je
Zdielať na

Mestskí policajti, ktorí hodili šteňatá do žumpy, sa postavili pred súd. Rozsudok ale právoplatný nie je

SKALICA / Prípad šteniatok, ktoré hodili do žumpy dvaja mestskí policajti z Holíča, trvá už 3 roky. Šesť psíkov sa utopilo v dvojmetrovej jame. Mestskí policajti si už vypočuli verdikt súdu, no rozsudok z 30. septembra nie je zatiaľ právoplatný.

Hlavné pojednávanie vo veci utopených šteniatok sa začalo v pondelok, 30. septembra o deviatej hodine ráno na Okresnom súde v Skalici. Sudca si vypočul posledného svedka, ktorý potvrdil, že Martu B. i Petra M., ktorý sa ku skutku sám priznal, videl v čase činu pohybovať sa autom i pešo v okolí žumpy. Následne s jeho ďalším kamarátom počuli z jamy zvláštne zvuky. Prokuratúra na hlavnom pojednávaní ozrejmila aj výsledky pitvy. Tie ukázali, že za smrť šteniatok skutočne môže utopenie v miestnej holíčskej žumpe.

"Je nepochybné, že skutok sa stal, že minimálne jeden z obžalovaných uznal svoju vinu za tento skutok. Ďalej som poukázala na to, že vôbec nemalo dôjsť k odňatiu týchto šteniat, pretože na to nebol žiaden právny dôvod. Boli odňaté vlastníkom priamo z obydlia," vyjadrila sa zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. 

Prokuratúra žiadala pre obžalovaných dvojročný podmienečný trest s probačným dohľadom. Obhajcovia maximálne finančné sankcie. 

"Nestotožňujeme sa s tým, aby za tento skutok mal byť uložený peňažný trest, keďže je tu sadzba podľa zákona od 1-5 rokov," vyhlásila zvieracia ombudsmanka, ktorá rovnako ako zástupkyňa poškodených v záverečnej reči otvorila i otázku individuálnej a generálnej prevencie. "To znamená, aby prípadní odsúdení už takúto činnosť nepáchali a zároveň, aby trest bol dostatočne prísny na to, aby odradil prípadných iných páchateľov od podobnej trestnej činnosti," vysvetlila Stanová.  

"Tu máme obžalovaných, ktorí sú príslušníci mestskej polície, a ktorí by mali byť nielenže vzorom pre spoločnosť, ale zároveň sa od nich očakáva, že by mali takýmto zraniteľným ľuďom pomáhať, a toto podľa obsahu spisu sa nestalo," pokračovala. 

Verdikt súdu zaznel po štyroch hodinách od začiatku pojednávania. "Okresný súd Skalica uznal oboch obžalovaných za vinných z prečinu týrania zvierat spolupáchateľstvom a uložil im trest odňatia slobody vo výmere 16 mesiacov s podmienečným odkladom so skúšobnou dobou v trvaní 2 roky. Zároveň im uložil trest zákazu činnosti spočívajúci v zákaze výkonu zamestnania, povolania funkcie alebo iných činností, ktoré sú spojené s výkonom právomoci verejného činiteľa v trvaní 2 roky," vyjadrila sa hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Obžalovaní, ale aj prokuratúra majú právo odvolať sa do 15 dní. Mestská polícia v Holíči sa v tejto záležitosti chce vyjadriť až po právoplatnom rozsudku, ktorý určí Krajský súd v Trnave.

Viac o prípade sa dozviete aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy