Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Traja mŕtvi, tisíce domácností bez elektriny a problémy v doprave. Strednou Európu sa prehnal silný vietor
Zdielať na

Traja mŕtvi, tisíce domácností bez elektriny a problémy v doprave. Strednou Európu sa prehnal silný vietor

BRATISLAVA / Silný nárazový vietor, ktorý v pondelok zasiahol územie Slovenska, si za posledných 24 hodín vyžiadal celkom 234 výjazdov hasičov. Počas noci sa situácia upokojila a od deviatej večer stúpol počet výjazdov len minimálne. Problémy sa nevyhli celej strednej Európe. O život prišli traja ľudia.

Najviac udalostí, ktoré spôsobila nepriaznivá poveternostná situácia, bolo zaznamenaných v Nitrianskom kraji. Hasiči tu zasahovali až 57-krát, a to najmä v okresoch Nitra, Nové Zámky a Komárno. V Trnavskom kraji pomáhali 47-krát, v Banskobystrickom a Bratislavskom kraji 45 a 44krát, v Trenčianskom kraji 12-krát, v Košickom a v Prešovskom kraji 7-krát v oboch prípadoch.

Hasiči zasahovali prevažne pri odstraňovaní spadnutých stromov zo štátnych ciest, miestnych komunikácií a zaparkovaných vozidiel a pomáhali pri strhnutých strechách z bytových a rodinných domov. Pri viac ako 200 výjazdoch zasahovalo celkom 280 hasičov.

Turisti, na túrach buďte opatrní

V Tatranskom národnom parku silný vietor vyvrátil a polámal stromy v Javorovej doline a Zadných Meďodoloch. Koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAPu Martina Petránová tvrdí, že nie je vylúčené, že ťažšie priechodné či nepriechodné budú aj iné úseky. Štátne lesy preto upozorňujú turistov, aby pri plánovaní svojich túr mysleli na to, že po silnom vetre, ktorý sa prehnal Slovenskom, môžu byť turistické chodníky zatarasené spadnutými stromami. "Návštevníkov žiadame, aby boli pri pohybe v teréne opatrní a v snahe obísť popadané stromy alebo ich časti zvážili svoje možnosti a zbytočne neriskovali. Počas najbližších dní si postupne prejdeme jednotlivé turistické chodníky a vývraty odstránime,“ uviedla Petránová.

Problémy v celej strednej Európe

Rôznymi časťami strednej Európy sa v pondelok prehnal silný vietor, ktorý pripravil o život troch ľudí, narušil dopravu a spôsobil výpadky elektriny. Spadnutý strom zabil na Slovensku v Nitre 14-ročného chlapca.

​Na východe Nemecka prišiel podľa tamojšej polície o život 41-ročný vodič, keď na jeho auto spadol strom pri meste Wittenberg.

Poľskí hasiči zas uviedli, že jedna osoba prišla o život a dve ďalšie utrpeli zranenia, keď ich auto rovnako zavalil strom. Päť osôb utrpelo zranenia aj na iných miestach v Poľsku. Hasiči odstraňujú popadané stromy naprieč Poľskom a tisíce ľudí ostávajú bez elektrickej energie. Podobne v Českej republike zostalo bez elektriny približne 30-tisíc domácností, popadané stromy narušili cestnú aj železničnú dopravu.

Podobné problémy hlásili aj z Nemecka. Pri meste Wolfsburg medzi Hannoverom a Berlínom narazil vysokorýchlostný vlak do stromu v koľajisku, pričom rušňovodič utrpel ľahké zranenia. Pri Lipsku postŕhali stromy vedenie a bez elektriny zanechali okolo 5 000 ľudí. V Berlín zatvorili preventívne obe zoologické záhrady.

Spadnutý strom pripravil v Nitre o život 14-ročného chlapca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy