Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Silný vietor zabil 14-ročného chlapca, strom spadol na deti na prechádzke
Zdielať na

Silný vietor zabil 14-ročného chlapca, strom spadol na deti na prechádzke

NITRA / Obrovská tragédia v Nitre. Pod vplyvom silného vetra spadol strom na žiakov základnej školy na prechádzke. Na mieste zomrel 14-ročný chlapec. Ďalší žiaci sú zranení, jeden vážne.

Tragédia sa stala na cyklotrase pri futbalovom štadióne pod Zoborom v Nitre. Strom pri páde zasiahol tri maloleté deti. Žiaci išli po cyklotrase v dvoch skupinách tesne za sebou, údajne mali branné cvičenie. V prvej kráčalo asi 8 detí a v druhej 20. Z ničoho nič sa pod vplyvom silného vetra zrútil veľký konár stromu a padol na tú menšiu skupinu žiakov.

​"Následkom silného nárazového vetra došlo k pádu stromu. Strom pri páde zasiahol tri maloleté osoby, z ktorých dve utrpeli zranenia rôzneho charakteru a jedno udalosť neprežilo,"  informovala hovorkyňa hasičov Zuzana Farkasová. Psychológovia HaZZ poskytujú na mieste nešťastia krízovú pomoc. 

O život prišiel 14-ročný Patrik. Ťažký konár mal priemer asi 30 centimetrov. Dvoch zranených chlapcov ratovali záchranári. Na mieste boli dve sanitky a deti prevážali do nemocnice. "Do našej nemocnice boli privezené dve deti. Jedno je v operačnom riešení, druhé absolvuje vyšetrenia. Obe sú však mimo ohrozenia života," informovala hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková.

Tragédia sa stala pred očami ostatných žiakov, ako aj pedagógov. Pomáhali im preto aj psychológovia. Zástupkyňa školy o tom čo sa udialo nedokázala hovoriť. Zriaďovateľom školy je mesto Nitra. "Dnes na tomto mieste zahynul 14-ročný chlapec, je to veľká tragédia pre rodinu aj pre celé mesto. Bol som v škole, kde som sa stretol s matkou. Vyjadril som jej úprimnú sústrasť," povedal primátor mesta Marek Hatas. Podľa primátora pozemky, na ktorých sú stromy mestu nepatria.

Okolnosti tragédia sú v štádiu vyšetrovania. "Polícia prípad vyšetruje ako prečin usmrtenia a  prečin ublíženia na zdraví," informovala policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. 

Ministerstvo vnútra vydalo odporúčania, čo robiť pri silnom vetre:

- Nezdržiavajte sa pri nestabilných prekážkach a predmetoch na voľných priestranstvách

- Neparkujte s motorovými vozidlami pod stromami a pri chatrných budovách

- Zatvorte a zabezpečte okná a dvere 

- Odložte z dvorov a balkónov voľne položené predmety 

- Zabezpečte domáce zvieratá

- S ľahkými vozidlami a nenaloženými nákladnými automobilmi v rámci možnosti nejazdite po otvorených veterných plochách

Meteorológovia vydali na pondelok výstrahu pred silných vetrom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy