Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Šefčoviča "grilovali" v Európskom parlamente. Vypočúvanie budúcich komisárov je v plnom prúde
Zdielať na

Šefčoviča "grilovali" v Európskom parlamente. Vypočúvanie budúcich komisárov je v plnom prúde

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / V pondelok sa rozhodovalo o tom, či Maroš Šefčovič bude vo vedení Európskej komisie. Ako prvého vypočúvali v Európskom parlamente v takzvanom hearingu práve slovenského zástupcu - Maroša Šefčoviča. Znamenalo to trojhodinovú paľbu otázok od europoslancov, pričom otázky sa týkali nielen jeho pracovného života. Situáciu pre vás monitoroval náš kolega Adam Zavřel, ktorý toto vypočúvanie sledoval.

Začal sa proces vypočúvania kandidátov a práve Maroša Šefčoviča začali grilovať ako prvého. Čeliť musel nielen otázkam, ako si predstavuje riadiť svoje portfólio, ale europoslanci sa ho pýtali aj na niektoré vyjadrenie v nedávnej prezidentskej kampani. 

Celý týždeň budú kandidáti do vedenia Európskej komisie predstupovať pred europoslancov na vypočúvanie. Táto procedúra čaká všetkých kandidátov a až keď uspejú, stanú sa eurokomisármi.

Pre Maroša Šefčoviča nejde o žiadnu novinku. Vypočúvaniu, teda grilovaniu, čelí už po tretí raz. “V Európskej únii chcem menej byrokracie, aby sme viac počúvali občanov a aby Európska únia bola silný geopolitický hráč,” prehlásil Šefčovič. 

Europoslanci mu vyčítali výroky z prezidentskej kampane 

Už teraz od mnohých dostal prívlastok “bojovník proti byrokracii”. Poslanci mu však pripomenuli aj niektoré výroky z nedávnej prezidentskej kampane a pýtali sa ho na napríklad na Instanbulský dohovor.

“Toto nie je len technické vypočúvanie, myslím si, že Maroš Šefčovič je technicky, kompetentne dobre pripravený na post člena Európskej komisie, ale je to aj politické vypočúvanie,” poznamenal Vladimír Bilčík, europoslanec z frakcie EPP. 

“Je to právo pána poslanca, položiť mi túto otázku, ja verím, že som ju zodpovedal a teraz bude na poslancoch, ako zhodnotili moje vystúpenie,” skonštatoval Šefčovič. 

Jeho zvolenie predpokladajú mnohí 

Šefčovič chce tiež presadzovať pravidlo jeden zákon za jeden. Čiže za každý nový sa zruší jeden starý. Zodpovedný bude tiež aj za vzťahy s národnými parlamentmi. A to, že prejde hladko, predpokladajú aj najväčší rivali v Európskom parlamente, teda socialisti a ľudovci. 

“Myslím si, že určite väčšinu presvedčil a teraz, keď sa bude hlasovať o tom, či prejde alebo nie, nemám pochýb, že sa tak stane,” myslí si Robert Hajšel, europoslanec zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov. “Nepochybne ako skúsený diplomat a skúsený politik obháji svoju pozíciu,” pridáva sa Ivan Štefanec, europoslanec z frakcie EPP. 

Do 24 hodín od ukončenia hodnotenia následne zašlú Konferencii predsedov takzvaný dôverný list, v ktorom uvedú, či je Maroš Šefčovič kvalifikovaný stať sa eurokomisárom. 

V Európskom parlamente sa po lete opäť pilne pracuje. Na pretras prišla nová šéfka Komisie i brexit: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy