Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko zasiahol silný nárazový vietor. Zanechal za sebou množstvo škôd, ale aj jeden vyhasnutý život
Zdielať na

Slovensko zasiahol silný nárazový vietor. Zanechal za sebou množstvo škôd, ale aj jeden vyhasnutý život

BRATISLAVA / Meteorológovia už v nedeľu vydali výstrahy pred silným nárazovým vetrom pre celé Slovensko. Napriek tomu výčiny víchrice mnohých obyvateľov zaskočili. Najničivejší vietor predpokladali na Orave, v Liptove a v okolí Popradu, nakoniec sa ale prehnal Trnavským a Nitrianskym krajom. Popoludní bolo 11 tisíc odberných miest na strednom Slovensku bez elektriny. Pre silný vietor dokonca v Nitre spadol na žiakov základnej školy počas prechádzky strom. Na mieste zomrel 14-ročný chlapec. Silný nárazový vietor spôsobil problémy aj v Nemecku, Česku či Poľsku.

Na celom Slovensku museli zasahovať hasiči v súvislosti s vetrom v takmer 200 prípadoch. Prevažne išlo o popadané konáre stromov. Na Podunajskej ulici okolo poludnia vietor odtrhol veľkú časť plechovej strechy.

dopadla na tri vedľa chodníka zaparkované vozidlá. Nikto našťastie zranenia neutrpel. Hasiči museli časti narušenej strechy demontovať a spustiť z budovy dolu. Celková škoda zatiaľ vyčíslená nie je.

Na námestí v Banskej Bystrici z terasy spadla konštrukcia stánku. "Prišiel vietor a zobral tú strechu z tržnice, odtrhlo to z držiakov a preletelo sem," opisuje svedok. 

Ťažká konštrukcia letela vzduchom niekoľko metrov kým ju nezastavila stena budovy materskej školy. Kusy železa poškodili nielen múry, ale aj dve vedľa zaparkované autá. Bolo obrovským šťastím, že pri tom nedošlo k žiadnym zraneniam.

Zablokovaný hlavný cestný ťah cez Ružomberok

Spadnutý topoľ popoludní nevydržal nápor silného vetra, poškodil verejné osvetlenie a dopadol priamo na frekventovanú štvorprúdovú cestu. Dopravu v tomto úseku usmerňovali policajti. Hasiči strom spílili a očistili vozovku. Cestu im pomáhali sprejazdniť aj mestskí policajti. 

Vietor skomplikoval dopravu aj viacerým kamionistom a prepravným firmám. Okolo 14:00 vietor prevrátil príves nákladného vozidla pri Šali v smere Vlčany, k podobnej situácii došlo aj pri Šamoríne. 

Kvôli vetru stiahli aj vlajku na Dankovom stožiari 

Silný nárazový vietor spôsobil aj pád časti lešenia na bratislavskom hrade a odtrhol vlajku na stožiari pred Národnou radou. Pohrebníctvo Marianum sa z bezpečnostných dôvodov rozhodlo o uzatvorení cintorínov do odvolania.

V Tatrách radšej vypli aj lanovky 

Aj v okolí Tatier začal dnes okolo poludnia fúkať silný vietor a odstavil všetky lanovky. Lanovky prevádzkovatelia radšej vypli aby boli tusristi v bezpečí, dnes ich bolo v národnom parku veľmi málo, zrejme si prečítali výstrahy a radšej neriskovali. "Stáva sa nám to niekoľko dní počas sezóny, že takýto vietor nás zasiahne, ale zatiaľ neboli hlásené žiadne materiálne škody," približuje manažér TMR pre Vysoké Tatry Lukáš Brodanský. 

Obloha vyzerala strašidelne hlavne nad štítmi, tam sa zrejme vybláznili všetci čerti. Oproti tomu vládla dole ozajstná tatranská idylka. či vietor polámal aj nejaké stromy, to budú vedieť lesníci až neskôr. Dnes sa nebezpečnému teréne radšej vyhli. 

Výstrahy pred silným vetrom platia do neskorého večera

Meteorológovia už v včera vydali výstrahu 1-ho stupňa pred vetrom pre celé Slovensko a výstrahu 2-ho stupňa pre časť Oravy, Liptova a pre okres Poprad. "Ráno začalo extrémne fúkať na hrebeňoch Tatier, tam boli nárazy vetra na hrebeňoch Nízkych Tatier 90 až 100 km/hod," vysvetľuje meteorológ Peter Jurčovič. 

Lenže potom sa vietor sa rozhodol inak a najvyššou rýchlosťou sa prehnal Trnavským a Nitrianskym krajom. "Mimoriadne silný, nárazy vetra vyše 100km/hod," upresňuje Jurčovič. Víchrica na Slovensku už bola napriek tomu slabšia ako v Česku a v Nemecku. Už večer a v noci by mala slabnúť. "Treba vydržať do večera, prípadne večera a noci," dodáva Jurčovič. 

Viac informácií o pondelkovom vyčíňaní vetra nájdete aj vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy