Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na mieste havárie stíhačky stínali stromy. Vrak musia previezť na expertízu
Zdielať na

Na mieste havárie stíhačky stínali stromy. Vrak musia previezť na expertízu

NOVÉ SADY / Vrak stíhačky MiG-29, ktorá sa v sobotu zrútila neďaleko Nitry, vyslobodzovali za pomoci ťažkej techniky a motorových píl. Obyvatelia obce sú aj dva dni po páde lietadla v šoku. Kusy vojenského lietadla začali premiestňovať krátko po 17:00.

Za obcou Nové Sady, kam spadla v sobotu večer stíhačka MiG-29, sa aj v pondelok nachádzala polícia a vojaci. Vrak však ešte z lesa nevyviezli. Starostka obce bola vraj prvá, ktorá prišla na miesto aj so svojimi synmi. "Tá dĺžka toho pádu bola viac ako 100 metrov v šírke viac ako 10 metrov ale to hovorím naozaj len približne," vraví starostka Silvia Halvoníková.  

"Ten výbuch bol pomerne výrazný hneď po dopade. Následne potom sa ešte ozývali ďalšie rany. Starší syn išiel hľadať človeka netušili sme, že to je vojenský stroj a pilot sa bude katapultovať," dodala starostka. Výbuchy potvrdil aj generál Ozbrojených síl SR, spôsobila ich munícia, ktorá sa nachádzala v stíhačke. Išlo totiž o cvičný let stíhačky s ostrou muníciou. Tú už ale vojaci zaistili. 

​Pilot, ktorý sa pred haváriou stihol katapultovať, je mimo ohrozenia života v banskobystrickej nemocnice. 

Po tom, čo sme prišli o ďalšiu stíhačku, nesmú všetky MiGy-29 až do odvolanie absolvovať cvičné lety, náš vzdušný priestor ale podľa ministra obrany ohrozený nie je. "Máme stále vyčlenené dve lietadlá MiG-29, ktoré sú nonstop 24h/7 dní v týždni pripravené zasiahnuť," vraví bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. 

Koľko stíhačiek nám po tejto havárii zostalo na ochranu vzdušného priestoru Ministerstvo obrany nepovedalo. Podľa analytika, je ochrana síce zabezpečená, ale pre nedostatok strojov piloti stíhačiek nemajú na čom trénovať. Na Migoch-29 sa bude lietať ešte minimálne 4 roky do roku 2023. Potom by ich mali nahradiť obstarané F-16.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy