Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Malým firmám a živnostníkom klesnú dane. Od roka 2020 ale čakajú živnostníkov aj vyššie odvody
Zdielať na

Malým firmám a živnostníkom klesnú dane. Od roka 2020 ale čakajú živnostníkov aj vyššie odvody

BRATISLAVA / Malí podnikatelia a živnostníci budú mať od budúceho roka nižšie dane. Podľa novely z dielne SNS, ktorú schválil parlament sadzba dane z príjmov právnických osôb a fyzických osôb podnikateľov s ročným obratom do 100-tisíc eur znižuje zo súčasných 21 % na 15 %.

Poslanci Národnej rady znova rokujú o viacerých návrhoch zákonov. Čo sa týka zníženia daní pre malé firmy a živnostníkov, túto novelu musí ešte podpísať prezidentka. Národniari ešte v marci 2019 predložili návrh znížiť sadzbu dane z príjmov právnických osôb z 21 % na 15 % pre všetky firmy. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vtedy vyčíslila, že takýto návrh by znamenal výpadok rozpočtových príjmov v objeme až 800 miliónov eur a ministerstvo financií vzápätí vyhlásilo, že takáto zmena by znamenala odklonenie Slovenska od cieľa vyrovnaného rozpočtu.

Parlament sa teda musel dohodnúť na nejakom kompromise, ktorý po schválení znel, že sadzba dane z príjmu 15 % sa bude uplatňovať iba na firmy s ročným obratom do 100-tis. eur. Zníženie sadzby dane z príjmov bude tiež platiť pre SZČO s ročným obratom do 100-tis. eur.

Podľa poslanca SNS Radovana Baláža sa odhaduje výpadok príjmov vplyvom zníženia dane pre právnické osoby na 41 miliónov eur a ďalších 17 miliónov eur by mal predstavovať výpadok príjmov pri fyzických osobách - podnikateľoch.

Živnostníci budú na odvodoch platiť viac

Minimálne sociálne odvody pre živnostníkov od 1. januára 2020 stúpnu o 9,78 eura na 167,89 eura mesačne. Stane sa tak vzhľadom na to, že priemerná mzda na Slovensku podľa Štatistického úradu SR vlani medziročne vzrástla o 6,2 % na 1 013 eur. "Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na platenie odvodov je totiž naviazaný na vývoj priemerných hrubých zárobkov zamestnancov, a preto sa od začiatku januára 2020 upraví smerom nahor takisto o 6,2 %, a to na 506,50 eura," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Vyššie minimálne sociálne odvody SZČO prvýkrát zaplatia za január 2020, a to najneskôr do 10. februára 2020.

 Čisté príjmy pracujúcich stúpnu

Čisté príjmy pracujúcich a živnostníkov sa od budúceho roku zvýšia, návrh zákona poslancov Most-Híd  odhlasovali poslanci NR SR. Ide o samosprávami kritizovanú novelu zákona o dani z príjmov, ktorou sa na jednej strane zvýšia čisté príjmy pracujúcich, na druhej strane ukrátia rozpočty samospráv o zhruba 150 miliónov eur ročne. Schválenú novelu ešte musí podpísať prezidentka.

Podľa novely sa zvýši nezdaniteľná časť základu dane od roku 2020 zo súčasného 19,2-násobku na 21-násobok životného minima. Fyzické osoby by si tak za rok 2020 mohli zo základu dane odpočítať sumu 4 414,20 eura, kým v tomto roku bola ročná výška nezdaniteľného minima na úrovni 3 937,34 eura. V konečnom dôsledku tak daň z príjmov zamestnancov a živnostníkov môže klesnúť aj o viac ako 90 eur za rok. Konkrétny dopad ale závisí od výšky príjmu konkrétneho daňovníka.

Od budúceho roka sa zvýši aj rodičovský príspevok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy