Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na príplatky za prácu cez víkend a sviatky doplatia spotrebitelia. Pekári už avizujú zvýšenie cien
Zdielať na

Na príplatky za prácu cez víkend a sviatky doplatia spotrebitelia. Pekári už avizujú zvýšenie cien

BRATISLAVA / Júnová výplata zamestnancov, ktorí pracovali v noci, cez víkendy, či počas sviatkov by mala byť o niečo vyššia vďaka povinným príplatkom, ktoré im zamestnávatelia budú musieť už v tejto výplate zohľadňovať. Od 1. mája sú totiž príplatky za nočnú prácu, cez víkendy a sviatky pre zamestnávateľov zo zákona povinné. Vyššiu cenu práce však musí niekto zaplatiť a pekári opäť raz upozorňujú, že v ich prípade, budú musieť porásť ceny pekárenských výrobkov. A pri nich sa to pravdepodobne neskončí.

"Najviac na tieto nočné príplatky, príplatky za sviatky, soboty, nedele, doplatili jednoznačne pekári," povedal Slavomír Moravčík zo Zväzu slovenských pekárov. Práve tí, 70 - 80% svojej výroby realizujú práve v noci. "Akékoľvek zvýšenie miezd sa musí prejaviť vo zvýšení veľkoobchodných cien pekárskych výrobkov. To inak nejde," skonštatoval. Pekári už o navýšení cien začali rokovať aj s obchodníkmi.  "Tie slovenské obchodné spoločnosti sú jasne empatickejšie voči našim požiadavkám," poznamenal Moravčík. 

"Slovenskí obchodníci sa stretli s pekármi, podpísali aj memorandum a myslím si, že sme dohodnutí, na tom, že akceptujeme zvýšenie cien," uviedol Pavol Konštiak, predseda predstavenstva a prezident Zväzu obchodov SR. 

Rokovania s medzinárodnými obchodnými spoločnosťami ešte neskončili.  "Momentálne prebiehajú rokovania s pekármi, s cieľom uzatvorenia dohody a na druhej strane, čo najnižšieho zaťaženia slovenského spotrebiteľa," povedal Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu. K tomu môže dôjsť ale len v prípade, ak obchodníci pristúpia na zníženie marže. Práve jej výšku im pred pár dňami vyčítala aj samotná ministerka Gabriela Matečná. "Nakupujú obchodné reťazce napr. rožok na 0,035€ na pulte stojí 0,07€, čiže obchodná prirážka je 66%," vyjadrila sa ministerka. 

Obchodníci však tvrdia, že maržu znížiť nemôžu, keďže príplatky pre zamestnancov za nočné, či víkendy nie sú jedinými nákladmi, ktoré im pribudli. "Treba si uvedomiť, že od začiatku roku máme vyššie ceny energií, že máme príplatky za soboty, nedele a noci, že máme dovolenkové poukazy, že je zvýšená minimálna mzda a to sa v celom reťazci prejaví na cenách, a na koniec aj v cene pre konečného spotrebiteľa," vysvetlil Konštiak. A tak v najbližšej dobe opäť náš nákupný košík o čosi zdražie. "Sa zvyšujú náklady obchodníkov, čo môže pocítiť aj spotrebiteľ na Slovensku," dodal Krajčovič zo Slovenskej aliancie moderného obchodu. 

O raste cien potravín sa dozviete viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy