Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
O schizofrénii stále toho veľa nevieme. Daniel pre TV JOJ opísal, ako sa so zákernou chorobou žije
Zdielať na

O schizofrénii stále toho veľa nevieme. Daniel pre TV JOJ opísal, ako sa so zákernou chorobou žije

BRATISLAVA / Na Slovensku trpí schizofréniou zhruba 50-tisíc ľudí, napriek tomu mnohí o tomto duševnom ochorení veľa nevedia. Aj preto sa rozhodol takpovediac ísť s kožou na trh a povedať TV JOJ viac o tejto zákernej chorobe 25-ročný Daniel, ktorý trpí schizofréniou a aktuálne sa na ňu aj úspešne lieči.

Pri pohľade na mladého začínajúceho speváka asi málokomu napadne, že trpí schizofréniou. Tá sa u neho začala prejavovať pred dvomi rokmi keď mal len 23 rokov. "Nechcel som si pripustiť to, že som proste chorý, ale proste vedel som, že mi nie je dobre," uviedol Daniel Kapitán, pacient trpiaci schizofréniou. 

Fyzicky bol Daniel úplne v poriadku, problém bol ale niekde hlboko v jeho duši. "Nedokázal som byť proste sám so sebou. Nezvládal som to a potreboval som nejakú pomoc," poznamenal Daniel Kapitán. "Pacienti nepociťujú potešenie, to znamená, nevedia sa tak potešiť z toho, čo žijú, ale nevedia sa tešiť ani na to, čo príde. Preto neplánujú, vzdávajú sa svojich snov a plánov do budúcnosti," opísala Ľubomíra Izáková, prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti. 

Najkritickejšou skupinou sú mladí ľudia a to hlavne vo veku od 16 do 30 rokov. O schizofrenikoch sa zvykne hovoriť, že ide o ľudí s rozdvojenou osobnosťou, je to ale mýtus. Pacient skôr vníma veci, ktoré nie sú skutočnosť. "Je bludne, chorobne presvedčený o tom, že ho niekto prenasleduje, chce mu ublížiť," uviedla príklad Ľubomíra Izáková. "Upozorňovali ma na to ľudia, že to čo som opisoval, že to nie je normálne," potvrdil Daniel Kapitán.

Daniel ale vyhľadal pomoc a pomohla mu aj jeho rodina. Známky jeho choroby sú vďaka liečbe na ústupe a niektoré sa už úplne stratili. "Keď sa s niekým rozprával, tak ten človek mu niečo povedal, úplne jednoduchú vetu a on začal analyzovať ako to mohol myslieť, ťažko sa pozerá do očí, ale aj v tomto sa už lepší," povedala Romana Kapitánová, Danielova sestra. Každopádne ten najťažší krok už Daniel spravil, priznal si, že trpí schizofréniou. "Ak toto akceptujú, pri liečbe spolupracujú a liečia sa, tak ten ich život má veľkú šancu byť plnohodnotný," povedala  Ľubomíra Izáková.

Daniel sa už pomaly ale isto vracia do normálu, nie len vďaka rodine ale aj priateľom. "Akurát budem mať teraz narodeninovú oslavu, mamina so ségrou pôjdu preč tak niečo spácham s nimi," povedal s úsmevom Daniel. 

Schizofrenici musia riešiť aj problémy so zlým prístupom k liekom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy