Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
V ruskej Dume poslanci predložili návrh zákona, ktorý oprávňuje okupáciu Československa z augusta 1968
Zdielať na

V ruskej Dume poslanci predložili návrh zákona, ktorý oprávňuje okupáciu Československa z augusta 1968

BRATISLAVA / Český portál Forum 24 v sobotu zverejnil informáciu, že ruskí komunistickí poslanci chcú legitimizovať vstup vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa. Poslanci ruskej Dumy sa podľa Fora 24 zhodli na návrhu zákona, ktorý prizná vojakom, ktorí sa na okupácii zúčastnili, status veteránov ozbrojených síl. S tým sa viažu sociálne výhody. Okrem toho zákon hovorí o "oprávnenom vstupe legálne pozvanej armády".

Český portál Forum 24 v sobotu informoval, že ruskí komunistickí poslanci opäť pripravili zákon, podľa ktorého bola okupácia Československa z augusta 1968 zákonnou akciouNie je to prvý raz, čo sa v ruskej Dume objavil takýto návrh zákona. V júni 2016 sa predkladateľ súčasného návrhu Jurij Sineľščikov spolu s Nikolajom Kolomejcevom a Sergejom Rešuľskinom pokúšali uspieť s obdobným zákonom. Slovenský rezort diplomacie vtedy uviedol, že podľa ich presvedčenia je táto iniciatíva v príkrom rozpore s duchom Zmluvy o priateľských vzťahoch a spolupráci medzi SR a RF z roku 1993. V preambule tejto zmluvy „obe strany odsúdili pošliapanie zásad medzinárodného práva v roku 1968 ako i ďalšie neospravedlniteľné zotrvanie sovietskych vojsk na československom území“.

Akékoľvek legitimizovanie invázie vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968 do Československa je neprijateľné. Uvádza sa to v reakcii slovenského ministerstva zahraničných vecí na návrh zákona o oprávnenosti okupácie. Ten opakovane pripravili ruskí komunisti. "Podľa našich informácií ide o opakovanú iniciatívu z dielne opozičnej Komunistickej strany Ruskej federácie, ktorá doteraz nikdy nemala adekvátnu podporu pre svoj návrh a všetko nasvedčuje tomu, že takisto to bude aj v tomto prípade," uvádza sa v stanovisku rezortu, ktoré poskytol hovorca Boris Gandel. Ako dodal,
minister Miroslav Lajčák je pripravený túto otázku otvoriť na budúci týždeň počas svojich rokovaní v Moskve a Petrohrade.

Pellegrini 5. júna cestuje do Moskvy, túto tému plánuje otvoriť s ruskou stranou

Premiér Peter Pellegrini chce o návrhu zákona o oprávnenosti okupácie Československa hovoriť s predstaviteľmi Ruska počas svojej budúcotýždňovej návštevy krajiny. Uvádza sa to v stanovisku premiéra k návrhu zákona z dielne ruských komunistov o okupácii Československa. "Vojenská invázia a následná 20-ročná okupácia bývalého Československa bola hrubým porušením medzinárodného práva. Od tohto nezákonného aktu sa v minulosti postupne dištancovali sovietski aj ruskí predstavitelia, ktorí sa za túto historickú krivdu voči Čechom a Slovákom aj oficiálne ospravedlnili," píše sa v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa premiéra Patrícia Macíková. Premiér sa stretáva so svojim ruským náprotivkom Dmitrijom Medvedevom v stredu, neskôr ho prijme aj prezident Vladimír Putin.

Ako avizoval premiér Peter Pellegrini, aj on chce túto otázku na návšteve Ruska otvoriť. Ministerstvo okrem toho vidí aj priestor pre predsedu NR SR Andreja Danka."Vzhľadom na skutočnosť, že ide o poslaneckú iniciatívu v dolnej komore ruského parlamentu, je tu priestor pre parlamentnú diplomaciu, obzvlášť, ak berieme na zreteľ viacnásobné deklarovanie mimoriadne priateľských vzťahov medzi predsedom NR SR a predsedom Štátnej dumy RF," dodáva sa v stanovisku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy