Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pellegrini podpísal dohodu so Srbskom. Vrátia nám vyše 6 miliónov eur
Zdielať na

Pellegrini podpísal dohodu so Srbskom. Vrátia nám vyše 6 miliónov eur

Google News Button Sledovať správy

BELEHRAD / Srbsko nám vráti časť dlhu ešte z čias Juhoslávie. Dohodu v Belehrade podpísal náš premiér a srbská premiérka. Aj keď nám Belehrad vráti len tretinu, je to stále jedna zo zodpovednejších krajín. Premiér sa počas svojej celodennej návštevy zastavil na piatich miestach vrátane Báčskeho Petrovca, kde navštívil krajanov.

Po tragickej nehode v roku 2001, keď pri návšteve Mikuláša Dzurindu zomreli traja ľudia po zrážke s kolónou, sú Srbi mimoriadne opatrní a každú bočnú uličku stráži pri prejazde kolóny policajt. Prázdna je pre istotu aj diaľnica a v kolóne, na začiatku a konci ktorej idú policajti, nechýbajú ani hasiči a záchranári. Inde to tak prísne nebýva. Premiéra čakala v Srbsku naháňačka, postupne sa zastavil na 5 miestach v Belehrade a potom ešte v Báčskom Petrovci.

Celkový dlh Srbska voči Slovensku ešte z čias Juhoslávie je v súčasnosti vrátane úrokov vyše 24 miliónov dolárov. po dlhých rokovania Srbi nakoniec zaplatia. "Vláda vracia dlhy, ktoré vznikli pred 20 rokmi, sme teda vierohodný partner," uviedla Ana Brnabić, srbská premiérka. 

Belehrad síce zaplatí, ale len tretinu, a to je približne 7 miliónov dolárov (približne 6 300 000 eur). TV JOJ sa preto zaujímala, či premiér Peter Pellegrini nie je sklamaný. "Privítame takúto formu, lebo by sa to naťahovalo donekonečna a považujem to za dobrú dohodu. Bežne sa to robí ak ide o historické záležitosti," povedal premiér Peter Pellegrini. 

​Obaja premiéri sa bavili aj o Srbských prístupových rokovaniach s úniou. Slovensko ambície Belehradu podporuje. V samotnej krajine často panujú protichodné názory na vstup do únie. "Nad 55 % občanov je momentálne za vstup. Veľmi veľa záleží od toho, ako sa Brusel zachová v otázke Kosova," informovala srbská premiérka. 

Čo sa týka Kosova, Slovensko je jedna z piatich krajín únie, ktorá ho neuznáva, čo Srbi patrične oceňujú. V krajine okrem toho prevládajú homofóbne nálady, ktoré Brusel odsudzuje. Paradoxne premiérka Ana Brnabić, ktorá je rovesníčkou Petra Pellegriniho, sa verejne hlási k svojmu vzťahu s lekárkou Milicou Đurđić. Tá im Vo februári porodila aj syna.

Čo sa týka vrátenia dlhu, všetky peniaze použije vláda pre slovenské menšiny v cudzine a značná časť ostane aj v Srbsku. To ocenili rodáci v Báčskom Petrovci. 

Darí sa aj vzájomnému obchodu medzi našimi krajinami. Narástol o 10 percent a stúpol na 566 miliónov eur. Srbi k nám ale doviezli viac, ako my k nim. Otázkou je, či nám za balkánskymi humnami nevyrastá hladný a dravý konkurečný brat. "S tými nižšími platmi o polovicu nevieme konkurovať, ale my už musíme riešiť inú ekonomiku," povedal Peter Žiga, minister hospodárstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy