Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Do Čadce priviezol z Českej republiky taxikár dve malé deti (2 a 4r). Nikto nevie, komu patria
Zdielať na

Do Čadce priviezol z Českej republiky taxikár dve malé deti (2 a 4r). Nikto nevie, komu patria

ČADCA/MEDZILABORCE / Polícia s Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny riešia komplikovaný prípad. Dve deti, vo veku dva a štyri roky, priviezol do Čadce z Českej republiky taxikár. Nie je známe, či ich do taxíka posadila mama alebo niekto iný. Taxikár ich mal priviezť k údajnej starej mame. Žena, ktorá ňou má byť netušila, že má vnúčatá. Deti boli umiestnené v zariadení pre maloletých bez sprievodu v Medzilaborciach. Tento domov je určený pre cudzincov, deti majú české štátne občianstvo.

V Medzilaborciach skončili chlapec (približne dva roky) a dievča (4). Políciu v Čadci zavolala údajná stará mama. Ihneď kontaktovali sociálku. Keďže ide o maloleté deti z cudziny a bez sprievodu, umiestnili ich v zariadení pre maloletých bez sprievodu pre cudzincov. Jediné takéto zariadenie je v Medzilaborciach. "Keďže deti sa ocitli na území Slovenska bez akejkoľvek starostlivosti, bolo v prvom rade nutné zabezpečiť im starostlivosť, čo aj kolegovia zo Sociálno-právnej ochrany a sociálnej kurately v Čadci urobili," uviedla hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), Jana Lukáčová. 

Ústredie práce kontaktuje partnerskú, českú stranu s oznámením, že deti sa nachádzajú na území Slovenska. "Ich identita by mala byť v súčasnosti známa. Je to veľmi čerstvá vec, všetky ďalšie skutočnosti sa budú vynárať a zisťovať postupne," dodala Lukáčová. Za akých okolností sa dostali do taxíka a kto ich poslal až na Slovensko, začala vyšetrovať polícia.

Podľa hovorkyne ÚPSVaR o tom, čo bude s deťmi, rozhodne česká strana. "Je predčasné hovoriť, aký bude osud detí ďalej," dodala Lukáčová s tým, že takýto prípad si na úrade nepamätajú. Deti zatiaľ zostávajú v zariadení pre maloletých bez sprievodu. Prípad otriasol nielen zamestnancami domova ale aj skúsenými sociálnymi pracovníkmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy