Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Viete, aký bude váš budúci dôchodok? Sporiteľov v druhom pilieri čakajú detailné prognózy
Zdielať na

Viete, aký bude váš budúci dôchodok? Sporiteľov v druhom pilieri čakajú detailné prognózy

BRATISLAVA / Vláda odsúhlasila zmenu zákona, aby sme v rámci druhého piliera dostávali podrobnejšie výpisy, a to vrátane prognózy dôchodkov od sporiteľa. Presnú a kompletnú informáciu, ktorá by zahŕňala aj prvý pilier ale dostávať nebudeme.

Od roku 2021 budú raz ročne dostávať podrobný výpis dostávať sporitelia aj v druhom pilieri. Doteraz dostávajú výpis len sporitelia v tom treťom. "Dnešný výpis je predovšetkým veľmi nezrozumiteľný. Sporiteľ potrebuje odbornú pomoc na to, aby mu porozumel," povedala generálna riaditeľka sekcie sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia ministerstva práce Jana Kolesárová. 

Nové výpisy budú obohatené o prognózy. "Sporiteľ sa tak dozvie, aký dôchodok by pravdepodobne z druhého piliera mohol mať," dodala Kolesárová. Cieľom sociálnej poisťovne je vytvoriť komplexný dokument pre všetky tri dôchodkové piliere. Reálne by to ale malo byť asi o tri roky.

"Som rád, že k tomu dochádza, aj keď treba povedať, že už uplynulo asi 14 rokov od zavedenia druhého piliera. Mohli sme sa od zahraničia poučiť už vtedy, pretože napríklad vo Švédsku existuje niečo, čo sa volá oranžová obálka, ktorá práve prináša komplexnú informáciu o tom, aký dôchodok môže človek očakávať, keď sa dostane do dôchodkového veku," uviedol analytik INESS Radovan Ďurana. 

V súčasnosti pomáhajú budúcim dôchodcom s výpočtom dôchodku pracovníci sociálnej poisťovne. 

Len nedávno riešili poslanci zastropovanie dôchodkového veku. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy