Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cudzinci chcú podnikať na Slovensku. Nevedia sa prebiť cez byrokraciu
Zdielať na

Cudzinci chcú podnikať na Slovensku. Nevedia sa prebiť cez byrokraciu

BRATISLAVA / Mladý Bielorus chce na Slovensku podnikať, no už rok a pol mu slovenské úrady neodpovedajú. Ani kladne, ani záporne. A zrejme nie je jediný. Cudzincom, ktorí nepochádzajú z EÚ a chceli by na Slovensku žiť a pracovať, sa darí pre byrokraciu len ťažko.

"Mám dobré skúsenosti so Slovenskom. Chcel som u vás pracovať a žiť. Máte dobré podmienky pre moje podnikanie, ktoré som chcel na Slovensku ďalej rozvíjať. Myslím, že naše národy majú k sebe blízko," uviedol Yevgeni, žiadateľ o povolenie na podnikanie z Bieloruska. Mladý Bielorus má 38 rokov a je vývojár aplikácií pre smartfóny. Tvrdí, že v jeho domácej krajine sú podmienky pre podnikanie v tejto oblasti mimoriadne komplikované. To bol jeden z hlavných dôvodov, prečo sa rozhodol premiestniť svoj biznis na Slovensko. "Aj keď žijem v Bielorusku, som spoločníkom riadne fungujúcej firmy na Slovensku. Platím u vás dane. Rád by som sa stal spolukonateľom a ďalej u vás pôsobil. Vaše úrady však nekonajú. Nerozumiem prečo," opísal situáciu Yevgeni.

​Trvá to už takmer rok a pol, čo mladý podnikateľ roztočil kolotoč vybavovania po Slovenských úradoch. Ani napriek pokročilému času sa mu doteraz naši úradníci nevyjadrili ani kladne a ani záporne. Žiadateľ prechádza hotovou úradníckou tortúrou. Od pohovoru na slovenskom konzuláte v domovskej krajine. Ak ho diplomacia odporučí, podáva žiadosť na cudzineckú políciu. Tá má 90 dní. Policajti v prípade žiadostí pre podnikateľov môžu požiadať príslušný odbor Ministerstva hospodárstva o stanovisko, či je takéto podnikanie pre Slovensko potrebné a či spĺňa všetky zákonné náležitosti. "Podnikatelia naozaj plánujú príchod na Slovensko a očakávajú, že to bude o 90 dní. Skutočnosť je ale taká, že poznám podnikateľov, ktorí čakajú 8 - 15 mesiacov," povedala
Alona Kurotová, riaditeľka personálnej agentúry. Alona Kurotová spolu s manželom už 10 rokov pomáha cudzincom prevažne spoza východnej hranice dostať sa na Slovensko. Ide o ľudí, ktorí sa uplatňujú na našom trhu prevažne tam, kde Slováci chýbajú. "Väčšinou sú to podnikatelia, ktorí chcú prísť na Slovensko a pokračovať v tej činnosti, ktorú vykonávali u seba doma. Často je to veľkoobchod alebo IT služby, dovoz rôznych tovarov," vymenoval Milan Kurota, CEO personálnej agentúry. 

Problémom je podľa manželov zdĺhavosť vybavovania posudkov pre cudzích podnikateľov. Tvrdia, že existujú desiatky prípadov, v ktorých sa to naťahuje len pre posudky z rezortu hospodárstva. "Ministerstvo hospodárstva nemá lehotu na vydanie takého substanoviska pre Cudzineckú políciu," podotkol Maroš Stano, hovorca Ministerstva hospodárstva SR. "Ja to vnímam ako akciu likvidácie zahraničných podnikateľov na Slovensku," dodala Alona Kurotová. Ministerstvo ale tvrdí, že robí všetko čo je v silách ich úradníkov. Otázkou ale je, či to stačí. Keďže vo viacerých prípadoch dlho čakajúci potenciálni podnikatelia svoje čakanie jednoducho vzdali. Podobne ako to zrejme bude aj v prípade mladého Bielorusa. "Ministerstvo eviduje viac ako 179 žiadostí, kde muselo požiadať žiadateľov o doplnenie podkladov. To znamená, že ten čas potrebný na vydanie toho záväzného stanoviska bol dlhší a predĺžil sa," vysvetlil Maroš Stano. "Môžem počkať mesiac dva, ale či na Slovensko ešte chcem ísť - už po tom všetkom vlastne ani neviem," dodal podnikateľ z Bieloruska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy