Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prepustenie Jozefa Mišenku nariadil cez telefón Dobroslav Trnka. O dôvodoch neexistuje ani písomný záznam
Zdielať na

Prepustenie Jozefa Mišenku nariadil cez telefón Dobroslav Trnka. O dôvodoch neexistuje ani písomný záznam

BRATISLAVA / Obvinený Marian Kočner mal pravdu keď v sms správach, ktoré posielal donedávna námestníkovi generálnej prokuratúry Petrovi Šufliarskemu tvrdil, že "Dobroš" v roku 2010 pustil z väzby topoľčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku. Dobroš je zrejme prezývka pre bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Mišenku následne podsvetie verejne popravilo. Pritom, vyšetrovacie orgány chceli obvineného podnikateľa držať vo väzbe pre ekonomickú trestnú činnosť. Prečo ho teda vtedajší generálny prokurátor Trnka pustil, polícia dodnes nevie. Odmietla vyšetrovať aj podozrenia na korupciu smerom k šéfovi prokuratúry.

O zrušenie väzby pre topoľčianského podnikateľa Jozefa Mišenku, sa v roku 2010 pokúšal aj Marian Kočner. Podľa jeho sms správ, ktoré nedávno médiám ukázal Peter Šufliarsky vo vysielaní TA3 chcel túto "službičku" vybaviť priamo na generálnej prokuratúre, zrejme cez Petra Šufliarskeho. No nepochodil.

Televízia JOJ nedávno uverejnila časť z dokumentu, v ktorom sa práve v spojitosti so zrušením väzby pre tohto podnikateľa, spomína meno vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Ide o zápisnicu z iného súdneho konania. Obsah naznačuje, že Trnka ako generálny prokurátor Mišenkovi z väzby pomohol. A pritom, v tom čase polícia údajne mala mať operatívnu informáciu, že za zrušenie Mišenkovej väzby, sa ponúka mastný úplatok. Vyšetrovacie orgány sa tým ale nezaoberali. 

Zrušenie väzby nariadil cez telefón

TV JOJ požiadala generálnu prokuratúru o informáciu, kto teda nariadil v roku 2010 prepustiť Mišenku na slobodu. A prečo k tomu došlo, keď Mišenku odmietali prepustiť príslušní prokurátori aj samotný sudca. Jediný pre koho Mišenková väzba nemala opodstatnenie, bol naozaj generálny prokurátor Trnka. Ten väzbu 7. mája 2010 nariadil zrušiť. "Zrušenie väzby bolo nariadené telefonickým pokynom. Telefonickým pokynom bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku vtedajšiemu krajskému prokurátorovi v Nitre doktorovi Mamrákovi," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. O tom, prečo dal Dobroslav Trnka prepustiť Mišenku neexistuje žiadny úradný písomný záznam. 

Polícia sa podozreniami bližšie nezaoberala

Kočner vo svojich smskách Šufliarskemu písal, že keby ho "Dobroš " nepustil z väzby, mohol žiť. Faktom je, že Mišenku po prepustení z väzby do troch týždňov miestne podsvetie verejne popravilo. Jeho strýko, mediálne známy Viliam Mišenka z mafiánskych prípadov, pred štyrmi rokmi sám podal podnet vyšetrujúcim orgánom, v ktorom naznačuje, že prepustenie jeho synovca na slobodu v roku 2010, mohlo sprevádzať korupčné nátlakové konanie smerované k Dobroslavovi Trnkovi. Jeho podozreniami sa ale polícia odmietla hlbšie zaoberať. 

"Všetky skutočnosti uvedené v podnete vyšetrovateľ Národnej protikorupčnej jednotky preveril, 15. marca 2016 podanie odmietol," vyjadril sa hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Generálny prokurátor zo zákona môže vydať pokyn na zrušenie väzby pre obvineného. Ide o výnimočnú situáciu. Nedávno tak urobil terajší šéf prokuratúry Jaromír Čižnár, keď vydal odôvodnený pokyn na prepustenie väznených aktivistov. V čom bol ale pred deviatimi rokmi pre Dobroslava Trnku výnimočný prípad Mišenkovej väzby? Jeho vtedajší telefonický rozkaz na pustenie Mišenku, písomne Dobroslav Trnka nikdy neodôvodnil. 

"My tie dôvody bližšie nepoznáme, pretože nie sú zaznamenané v písomnej podobe," poznamenala hovorkyňa generálnej prokuratúry. Dobroslav Trnka nedávno pre TV JOJ uviedol, že sa k celému prípadu nevie poriadne vyjadriť, pretože nemá k dispozícii spisový materiál. " Nebol som v kontakte s menovanými osobami, ktoré uvádzate," vyjadril sa. 

Trnka mal nahrávky z Gorily púšťať aj Robertovi Ficovi. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy