Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Väzňov púšťajú na veľkonočné sviatky domov. Známe tváre ale zostali za mrežami
Zdielať na

Väzňov púšťajú na veľkonočné sviatky domov. Známe tváre ale zostali za mrežami

BRATISLAVA / Až 86 odsúdených sa počas týchto Veľkonočných sviatkov dostalo domov k rodine. Ide najmä o väzňov z otvorených oddelení jednotlivých ústavov. Len osem z nich si odpykáva trest v pevnom ústave. Podľa zdroja televízie JOJ sa to ale nedotklo prominentných väzňov.

Podľa hovorkyne Zbor väzenskej a justičnej stráže sa počas Veľkonočných sviatkov vo väčšej miere uplatňuje inštitút mimoriadneho udelenia voľna na opustenie väzenia. A to môže byť až na 5 dní.  "Predbežne je počas veľkonočných sviatkov navrhnutých 43 disciplinárnych odmien vo forme mimoriadneho voľna na opustenie ústavu a 43 vychádzok mimo ústavu," vyjadrila sa hovorkyňa Katarína Nováková.

"Udelenie vychádzok je nenárokovateľná čiastka, musí si to v zásade ako keby odsúdený zaslúžiť. Všetko posudzuje pedagóg, ktorý s odsúdenými pracuje," vysvetlila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

A konečné rozhodnutie je na riaditeľovi ústavu. Z celkového počtu 9005 odsúdených takéto šťastie postretlo len necelé jedno percento väzňov.  "Mimoriadne voľno na opustenie ústavu nemôže dostať odsúdený umiestnený do ústavu s maximálnym stupňom stráženia," pokračovala Nováková. 

Tentokrát sa to nedotklo ani väzňov v strednom stupni stráženia. Tradície sviatkov jari však pocítia aj ostatní odsúdení. "Väznené osoby sa môžu zúčastniť na slávení Veľkonočného trojdnia a katechéze," povedala hovorkyňa ZVJS Nováková.

Známe tváre vo väzení

Záujem o udelenie voľna a o možnosť prežiť pár dní so svojou rodinou by mohli mať aj viaceré známe tváre. Tresty vo väzení si odpykávajú napríklad aj exministri Štefanov a Janušek, ale aj Ladislav Bašternák. U neho nám jeho advokát Peter Filip potvrdil, že mimo väzenie sa nedostal. Odsúdený Bašternák je za múrmi väznice len od polovice marca. "V prípade odsúdeného Bašternáka je to veľmi krátky čas na to, aby mu bola udelená a poskytnutá vychádzka," poznamenala Kurilovská. 

Aj podľa zdroja televízie JOJ všetci traja muži Ladislav Bašternák, Igor Štefanov a Marián Janušek budú sviatkovať za mrežami. Exministri sú síce vo väzení už od novembra. Nie sú ale na otvorenom oddelení.

Pozrite si exkluzívne: Väzni sa nakrúcali na mobilný telefón, ten je ale zakázaný. Viac TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy