Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ministerka Kalavská sľubuje pozitívne zmeny pre pacientov. Asociácia nemocníc ale dvíha prst
Zdielať na

Ministerka Kalavská sľubuje pozitívne zmeny pre pacientov. Asociácia nemocníc ale dvíha prst

BRATISLAVA / Stratifikácia nemocníc by mala priniesť najväčšiu pozitívnu zmenu v prospech pacienta, tvrdí ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Asociácia nemocníc Slovenska súhlasí, no dodáva, že to nepôjde bez pozitívnej zmeny aj pri financovaní nemocníc.

Pri niektorých podmienkach stratifikácie nemocníc asociácia našla zhodu s ministerstvom zdravotníctva, pri iných nie. "Požadujeme, aby do parametra kvality z hľadiska počtu výkonov do toho boli zabraté aj pracoviská jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Ako budú pripravené tie nemocnice, ktoré majú prebrať určité druhy akútnych oddelení. Nesúhlasíme, aby sa zrušila čo i len jedna nemocnica na Slovensku, lebo na to nie je dôvod," uviedol Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska. 

Mohlo by sa zdať, že má Asociácia nemocníc Slovenska priveľa pripomienok, no pravdou je, že ucelený materiál o stratifikácii nemocníc dostali do rúk len minulý týždeň. Jednou z pripomienok je, aby sa materiál zaberal okrem onkologických centier a kardiologických centier aj traumatologickými centrami.

"Musí sa aj legislatívne zmeniť zákon z hľadiska operačných stredísk záchrannej zdravotnej služby, lebo momentálne vozia pacienta do najbližšej nemocnice, no musí to byť zadefinované do najbližšej nemocnice, ktorá je schopná poskytnúť adekvátnu zdravotnú starostlivosť," povedal Petko. Ministerka zdravotníctva v tejto veci prezidentovi asociácie oponuje, že vyhláška, ktorá v súčasnosti platí pre záchranné služby a operačné strediská presne toto hovorí. "Chceme riešiť to, aby pacient nebol smerovaný do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia, ale aby si posádka zdravotnej služby a operačné stredisko uvedomovalo, že to má byť zariadenie, ktoré dokáže pacientovi adekvátne pomôcť," oponuje Kalavská. V debate o tomto probléme chce Asociácia nemocníc Slovenska pokračovať aj v rámci medzirezortného pripomienkovania. 

Upozorňovať chce aj na opakované témy ako je nedostatok personálu i financií. "Keď hovoríme o zdravotníckych nákladoch, tak Slovenská republika dáva na zdravotné náklady 1625 eur na občana, Česká republika 1873 eur," uviedol viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Igor Pramuk. Ak by sme to ale porovnali napríklad s Dánskom, ktoré je približne rovnako veľké ako Slovensko a ktorého model stratifikácie preberáme, rozdiel by bol oveľa väčší. Tam je totiž výška 3830 eur.

Pozrite si archívnu reportáž o stratifikácii nemocníc, na ktorej pracuje ministerstvo zdravotníctva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy