Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nemáme peniaze na sociálny balíček ani rekreačné poukazy, hovoria nemocnice
Zdielať na

Nemáme peniaze na sociálny balíček ani rekreačné poukazy, hovoria nemocnice

BRATISLAVA / Matematika je jednoznačná - to je dnešné konštatovanie Asociácie nemocníc Slovenska. Jej členom totiž chýbajú peniaze na sociálny balíček i rekreačné poukazy. Poisťovne, ktoré im v rámci svojich ponúk v tomto smere nevyšli v ústrety, sa nedočkajú podpisu dodatkov na rok 2019. Informovali o tom aj ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú.


75 nemocníc združených v Asociácii nemocníc Slovenska sa takmer jednohlasne zhodlo na tom, že nepodpíšu dodatky na rok 2019 so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. A do 30. apríla jej vypovedajú zmluvy.

"Pokiaľ ide o Dôveru, tam majú členovia asociácie rozdielne názory, niektorí súhlasia s dodatkami zmlúv, iní nie," hovorí Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska.

Všeobecná zdravotná poisťovňa poskytla televízii JOJ nasledujúce stanovisko:

"VšZP od začiatku rokovaní, ktoré s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS) vedie, deklarovala záujem o korektnú dohodu. VšZP chápe požiadavky ANS, avšak korektná dohoda znamená, že partnerom môže ponúknuť len toľko finančných prostriedkov, koľko jej dovolí schválený rozpočet. Zdravotná poisťovňa v tejto súvislosti verejne deklarovala, že celkové riziká, ktoré nie sú zahrnuté do plánovaného výsledku hospodárenia na rok 2019, predstavujú 169 miliónov eur. VšZP preto prijala rozhodnutie, že výdavky uvedené v obchodno-finančnom pláne bude realizovať tak, aby zabezpečila základné činnosti pri dodržaní povinností vyplývajúcich zo všeobecne záväzných právnych predpisov.

VšZP od 1. januára 2019 navýšila nemocniciam združeným v ANS platby o viac ako 30 miliónov eur, čím partnerom kompenzovala výdavky na valorizáciu miezd v tomto roku. Od 1. februára 2019 zvýšila takmer o dvojnásobok, zo 17-tisíc na 32-tisíc eur, aj mesačné paušály za poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti. Viac požiadaviek ANS rozpočet nateraz realizovať nedovoľuje.

VšZP svoju aktuálnu ekonomickú situáciu pravidelne vyhodnocuje a dodatočnú potrebu zdrojov v súvislosti so zvýšenými finančnými nárokmi vyplývajúcimi zo zhoršených ekonomických prognóz a prijatých legislatívnych úprav v roku 2018 komunikuje so svojím akcionárom, Ministerstvom zdravotníctva SR.

VšZP práve dnes ukončila práce na svojej účtovnej závierke k 31. 3. 2019 a výsledok hospodárenia predstavuje -15,879 mil. €. „Takýto vývoj som predpokladala hneď po nástupe do funkcie vzhľadom na možné riziká, ktoré som v tom čase na základe poznania identifikovala,“ zdôrazňuje generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková. VšZP na základe dnes potvrdených čísel o hospodárskom výsledku za prvý štvrťrok 2019 začne s hĺbkovou revíziou výdavkov. Platobná schopnosť je zabezpečená, VšZP dlhodobo hradí svoje záväzky v lehote splatnosti."

Jediná poisťovňa, ktorá splnila podmienky asociácie na podpis dodatku je Union. Pričom zvažovali to, či tie pokryjú tak mzdy a odvody ako aj sociálny balíček a rekreačné poukazy.

"My veľmi dobre vieme, že rozpočet na rok 2019 neplánoval s rekreačnými poukazmi," povedala ministerka Kalavská.

Asociácia na tento fakt však upozorňovala už vlani. Neúspešne. Ak to rozmeníme na drobné aktuálne, tak len pre nemocnice združené v asociácii je to 17 miliónov navyše.

"Je to okolo 20 tisíc mesačne na každú nemocnicu," hovorí Igor Pramuk, viceprezident Asociácie.

Ministerstvo financií dali predbežný prísľub, že v priebehu roka pomôže s dofinancovaním. Rekreačné preukazy však nemocnice musia preplácať už od 1. januára, sociálne balíčky začnú od 1. mája. Asociácia nemocníc Slovenska v tejto súvislosti chystá podnet na ústavný súd. A to s otázkou, či jej zákony môžu prikázať, čo má dať zamestnancom, ak jej na to legislatívci nepripravia podmienky, teda nedajú peniaze. Podnet chcú mať pripravený do konca apríla, podajú ho vtedy, ak sa situácia nezmení.

S fungovaním poukazov je teda od začiatku problém:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy