Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Skrytá kamera: Aféra s poľským mäsom pokračuje
Zdielať na

Skrytá kamera: Aféra s poľským mäsom pokračuje

VARŠAVA / V súvislosti s kauzami poľského hovädzieho mäsa sa mal zakázať jeho predaj na tržniciach, ako sa hovorí z ruky do ruky. Nakoniec však poľské ministerstvo povolilo uzdu a iba sprísnilo podmienky. Predávať by sa mäso malo za rovnakých kritérií, ako keď ho kupujete v obchodoch a s rovnakými ceritifkátmi. Opak je však pravdou. Reportér TV JOJ sa tam vybral so skrytou kamerou, aby ukázal, ako to celé funguje.

Slováci húfne navštevujú poľské trhy. Láka ich nízka cena niektorých produktov, predovšetkým mäsa. Keď vám ho predajca ponúka, všetky škandály vám hneď vyvráti. Reportér TV JOJ jednu takú situáciu natočil. Opýtal sa predajcu, či je mäso dobré a nie jedno z tých škandálov. „Nie nie, to jedna firma. Tam také niečo zrobila," odpovedal predajca. "No hej, ale aj tu na hraniciach ste mali takú firmu," pokračoval reportér." „Kde? Nie, nie," reagoval predajca.

V ponuke sú rôzne druhy mäsa. Po škandáloch s tým poľským by sa na tržniciach predávať nemali a pokiaľ áno, tak za rovnakých hygienických podmienok ako v normálnych obchodoch. Väčšina predajcov to ale nespĺňa.

"Pokiaľ ide o mäso bravčové, jahňacie alebo hovädzie, je predávajúci v prípade kontroly povinný vlastniť potvrdenie, že zviera bolo zabité pod dozorom veterinára," povedal Slavomír Nagy, slovenský konzul. Aj napriek tomu, že reportér od predajcu žiadal oficiálny doklad o kúpe mäsa, dostal iba papierik, ktorý nemá absolútne žiadnu výpovednú lehotu."Nemusí vlastniť fiškálnu pokladňu, na požiadanie je však povinný vydať kupujúcemu príjmový pokladničný doklad," komentoval Nagy. 

"Pokiaľ je to na trhoch, väčšinou takýto predajca nevie zabezpečiť ani hygienu predaja, pokiaľ je mäso čerstvé, ani chladenie," telefonoval Jizef Bíreš, riaditeľ  ŠVPS SR. Mäso, ktoré sa reportérovi podarilo kúpiť priamo na tržnici, však zrejme porušuje všetky predpísané normy. V prvom rade na ňom chýba akékoľvek označenie, či dátum spotreby. Ide pritom o celoeurópsku smernicu.

"Musí tam byť chladenie, pri akej teplote, a dátum spotreby, ináč takéto mäso by naozaj spotrebiteľ nemal kupovať pretože sa vystavuje riziku," dodáva Bíreš. 

Škandál s poľským mäsom pokračuje. Nesprávne mäso sa dostalo aj do jedální. Pozrite si archívnu reportáž:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy